• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Turcia ameninta ca va renunta la controlul migrantilor, daca UE nu ridica vizele pentru cetatenii sai

Turcia ameninta ca va renunta la controlul migrantilor, daca UE nu ridica vizele pentru cetatenii sai

Turcia va anula intelegerea cu Uniunea Europeana pentru controlul afluxului de migranti si refugiati daca autoritatile de la Bruxelles nu garanteaza ca pana la sfarsitul anului cetatenii turci vor putea calatori fara viza in tarile membre UE, a afirmat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, pentru publicatia Neue Zürcher Zeitung, scrie Agerpres.

Afirmatia facuta de demnitarul turc vine ca raspuns la o declaratie a vicepresedintelui Parlamentului European Alexander Graf Lambsdorff, care a afirmat ieri ca un acord cu Turcia in privinta vizelor nu va fi incheiat nici macar in 2017 din cauza ingrijorarii europenilor cu privire la epurarile la scara larga efectuate de guvernul turc dupa tentativa de puci esuata la 15 iulie.

Guvernul de la Ankara s-a angajat la inceputul anului sa reaccepte migranti sau refugiati expulzati de tarile europene in schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, si posibilitatea ca cetatenii turci sa calatoreasca fara vize in UE.

Insa, pentru ca UE a amanat data ridicarii vizelor pentru cetatenii turci din cauza legislatiei stricte impotriva terorismului si acuzatii cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre autoritatile din Turcia, Cavusoglu a declarat ca guvernul turc isi pierde rabdarea.

In timp ce Turcia negociaza cu UE ridicarea vizelor pentru cetatenii sai, armata sa se afla in mijlocul unei operatiuni terestre in nordul Siriei, unde lupta impotriva gruparii SI impreuna cu grupari rebele, in timp ce incearca sa reduca influenta gruparilor paramilitare kurde.

3 noiembrie 2016 14:56
Modifică setările cookies