• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tusk: Poziția UE privind statulul Iersalimului ramâne neschimbată. Singura soluţie realistă se bazează pe recunoaşterea a două state

Tusk: Poziția UE privind statulul Iersalimului ramâne neschimbată. "Singura soluţie realistă" se bazează pe recunoaşterea a două state

Cei 28 de lideri din Uniunea Europeană au afirmat joi că poziţia UE privind statutul Ierusalimului rămâne "neschimbată" după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte oraşul sfânt drept capitală a Israelului.

"Liderii UE reiterează angajamentul lor ferm în favoarea soluţiei a două state (israelian şi palestinian) şi, în acest context, poziţia UE asupra Ierusalimului rămâne neschimbată", a scris Tusk, pe Twitter, în cursul summitului european de la Bruxelles.
 
Chestiunea extrem de sensibilă a Ierusalimului a fost abordată în timpul unui dineu al şefilor de stat şi de guvern, la solicitarea Belgiei.
 
UE, prin vocea şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, l-a întâmpinat în această săptămână cu un refuz categoric pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, venit la Bruxelles pentru a pleda ca europenii să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, urmând exemplul preşedintelui Trump.
 
Ea a reafirmat poziţia obişnuită a Uniunii Europene conform căreia"singura soluţie realistă" la conflictul între Israel şi Palestina se bazează pe recunoaşterea a două state, ambele cu capitala la Ierusalim, în frontierele din 1967.
 
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Bruxelles, a salutat luni anunţul preşedintelui american Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel şi a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să urmeze exemplul SUA, transmit Reuters, AFP şi DPA.
 
Înaintea unei întâlniri cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, Netanyahu a spus că decizia lui Donald Trump, condamnată de palestinieni şi de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu.
 
''Ierusalimul este capitala Israelului, nimeni nu poate nega asta. Acest lucru face posibilă pacea întrucât recunoaşterea realităţii este substanţa păcii'', a spus Benjamin Netanyahu după o întrevedere cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

15 decembrie 2017 08:30
Modifică setările cookies