• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ultimele articole vestimentare purtate de Imparatul Napoleon I, scoase la licitatie

Ultimele articole vestimentare purtate de Imparatul Napoleon I, scoase la licitatie

O camasa, mansete si o pereche de fese se numara printre articolele vestimentare purtate de imparatul Napoleon I cu o zi inainte de a muri, dar si in ziua decesului sau, adunate apoi de valetul sau, care vor fi scoase la vanzare la o licitatie ce va fi organizata, in martie, de casa Osenat.

Potrivit AFP, licitatia va avea loc pe 23 martie, la Fontainebleau, un oras aflat in apropiere de Paris.
 
Aceste suveniruri ale captivitatii lui Napoleon I pe Insula Sfanta Elena, in mijlocul Oceanului Atlantic, si ale mortii sale, pe 5 mai 1821, la varsta de 51 de ani, au fost adunate de Achille Archambault (1792-1858). Intrat in slujba imparatului pentru a se ocupa de caii acestuia, Achille l-a insotit pe Napoleon in exil si a devenit valetul sau.
 
Lotul principal al licitatiei, o camasa din batist purtata de Napoleon I pe 4 mai 1821, cu o zi inainte de a muri, este estimata intre 30.000 de euro si 40.000 de euro.
 
Mansetele de la ultima camasa purtata de Napoleon I pe patul de moarte, pe 5 mai 1821, vor fi propuse spre vanzare la aceeasi licitatie. Ele sunt estimate la o suma cuprinsa intre 8.000 de euro si 10.000 de euro.
 
Achille Archambault a pastrat si niste fese din batist, decupate dintr-o camasa. Ele "i-au fost de folos imparatului in timpul bolii sale pe Insula Sfanta Elena", scria fostul valet al imparatului francez. Avand o latime de 16 centimetri, fesele sunt estimate la un pret cuprins in intervalul 5.000 - 6.000 de euro.
 
Dintre alte obiecte folosite de Napoleon I in timpul exilului sau si care vor fi scoase la licitatie, colectionarii vor putea sa cumpere si doua batiste, un cutit de taiat hartie si un baston fin cu maner din fildes.
 
Napoleon I a fost exilat pe Insula Sfanta Elena, dupa infrangerea suferita la Waterloo, pe 18 iunie 1815. Dupa ce s-a predat englezilor, imparatul francez a fost deportat, in octombrie 1815, pe acea insula din Atlanticul de Sud in care exista putine zone propice pentru acostare, fapt care o face usor de supravegheat si de aparat.

29 ianuarie 2014 17:00
Modifică setările cookies