• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un Brexit ar putea declansa un nou referendum pentru independenta Scotiei

Un Brexit ar putea declansa un nou referendum pentru independenta Scotiei

Un Brexit ar putea declansa un nou referendum pentru independenta Scotiei, a declarat Alex Salmond, fostul lider al Partidului National Scotian.

Deputat in parlamentul britanic, purtatorul de cuvant al grupului parlamentar SNP pentru afaceri externe, Alex Salmond, 61 de ani, militeaza, la fel ca partidul sau, pentru mentinerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Fost premier al Scotiei (2007-2014), Alex Salmond a fost liderul campaniei "da" pentru independenta Scotiei in cadrul referendumului de autodeterminare organizat pe 18 septembrie 2014, in care tabara "nu" a iesit castigatoare (55%).

Intrebat daca un Brexit ar putea declansa un nou referendum de autodeterminare in Scotia, desi chiar premierul britanic David Cameron a respins aceasta posibilitate, Alex Salmond a declarat ca actualul lider al SNP, Nicola Sturgeon, a afirmat ca, daca "vom fi pusi la poarta Europei impotriva vointei noastre, aceasta ar constitui o schimbare de circumstante care ar putea conduce la un nou referendum".

"Acesta este motivul pentru care cred ca, daca sunt indeplinite aceste conditii, va exista un referendum pentru parasirea Regatului Unit) in urmatorii doi ani (...), in conformitate cu Tratatul de la Lisabona" pentru negocierea iesirii unui stat membru al Uniunii Europene, a spus Salmond.

"Daca le spuneti scotienilor 'priviti, putem fi independenti si putem face parte din sistemul european, ori putem pluti in deriva in Atlanticul de Nord cu un guvern conservator' atunci cred ca scotienii vor alege independenta", a mai spus fostul premier scotian.


20 mai 2016 11:23
Modifică setările cookies