• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un tablou de Van Dyck, evaluat la 1 milion de lire, descoperit cu ajutorul internetului

Un tablou de Van Dyck, evaluat la 1 milion de lire, descoperit cu ajutorul internetului

Un tablou depozitat in magazia unui muzeu britanic vreme de cateva decenii a fost identificat ca fiind un portret original realizat de pictorul Anthony Van Dyck, valorand 1 milion de lire sterline, si a fost descoperit dupa ce un expert in arta l-a vazut pe internet, relateaza Daily Mail.

Expertii au crezut multa vreme ca acest tablou, care reprezinta portretul unei femei cu cercei din perle si flori rosii in par, era o copie oarecare si au decis sa il depoziteze intr-o camera din magazia muzeului Bowes din orasul Durham. Insa, dupa ce a fost fotografiat pentru un proiect care vizeaza postarea pe un site a tuturor picturilor in ulei din Marea Britanie, tabloul a fost vazut de un istoric in arta, care a inteles imediat importanta operei.
 
Dupa o analiza a expertilor care realizeaza emisiunea "Culture Show" de pe postul BBC Two, s-a ajuns la concluzia ca tabloul in cauza reprezinta un portret al Oliviei Boteler Porter, una dintre doamnele din suita Henriettei Maria, sotia regelui britanic Charles I.
 
Tabloul a zacut multe decenii in acea magazie, fiind acoperit cu un strat gros de praf si var, si nu a fost niciodata expus la muzeul Bowes. El a fost fotografiat gratie unui proiect al Public Catalogue Foundation, care vizeaza catalogarea tuturor picturilor in ulei de pe teritoriul britanic, iar fotografia respectiva a fost apoi postata pe site-ul Your Paintings, lansat in colaborare cu BBC, unde a fost vazuta de istoricul de arta Bendor Grosvenor.
 
Anthony Van Dyck, unul dintre cei mai talentati portretisti din secolul al XVII-lea, s-a nascut la Antwerp si a devenit pictorul oficial de la curtea regelui Charles I de la Londra, in 1632.

10 martie 2013 15:07
Modifică setările cookies