• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un tablou descoperit in podul unei case, in Franta, este un Caravaggio autentic, cu o valoare de 120 mil. euro

Un tablou descoperit in podul unei case, in Franta, este un Caravaggio autentic, cu o valoare de 120 mil. euro

Un tablou descoperit in podul unei case din sud-vestul Frantei este o opera "autentica" a pictorului italian Caravaggio (1571-1610), a afirmat marti expertul Eric Turquin in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Paris.

Pictura, veche de 400 de ani si perfect conservata, valoreaza 120 de milioane de euro.  
 
"Aceasta lumina deosebita, aceasta energie tipica lui Caravaggio, fara corecturi, pictura executata cu mana sigura si substantele picturale duc la concluzia ca tabloul este autentic", a declarat expertul, citat de AFP.

Asupra panzei "vor exista mai multe controverse decat expertize", a adaugat totusi specialistul, in contextul in care unii colegi ai sai par circumspecti.

Tabloul a fost gasit de proprietarii unei case din zona Toulouse, in aprilie 2014, cand au desfacut acoperisul pentru unele lucrari de reparatie, a afirmat Eric Turquin. Panza a fost dusa apoi la un expert de la o casa de licitatii, care a facut apel la cabinetul lui Turquin.

Ministerul francez al Culturii a refuzat, printr-o hotarate din 31 martie, sa acorde "certificatul de export solicitat pentru tabloul potential atribuit lui Michelangelo Merisi, zis Caravaggio", in asteptarea opiniei expertilor. Ministerul considera ca panza merita "sa fie pastrata pe teritoriul francez ca un jalon foarte important al stilului lui Caravaggio".

12 aprilie 2016 14:49
Modifică setările cookies