• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, vândut de Sierra Leone pentru 6,5 mil. dolari

Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, vândut de Sierra Leone pentru 6,5 mil. dolari

Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, de 709 carate, cunoscut drept ”diamantul păcii”, a fost vândut de Sierra Leone pentru 6,5 milioane de dolari, luni, la o licitaţie din New York, cu scopul de a finanţa proiecte de dezvoltare pentru populaţia săracă din această ţară, informează Reuters.

Diamantul, care are o dimensiune asemănătoare cu cea a unui ou, a fost cumpărat de bijutierul britanic Laurence Graff, a declarat Martin Rapaport, preşedinte al Rapaport Group – o reţea internaţională de companii din domeniul comerţului cu diamante, care a organizat licitaţia.
 
„Întreaga sumă obţinută din vânzarea la licitaţie a acestui diamant va ajunge la guvern şi la oamenii din Sierra Leone. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus Martin Rapaport.
 
Diamantul a fost licitat pentru prima dată în luna mai, în Freetown, dar guvernul din Sierra Leone a respins atunci cea mai mare ofertă, de 7,8 milioane de dolari.
 
Acest diamant, despre care organizatorii licitaţiei au spus că este al 14-lea cel mai mare din lume, a fost descoperit în luna martie, în satul Koryardu, de un pastor creştin, care l-a cedat conducerii ţării.
 
Diamantele au alimentat un război civil de un deceniu în Sierra Leone, care s-a încheiat în 2002. În acest conflict, rebelii i-au forţat pe civili să extragă diamantele pentru a cumpăra arme cu acestea, ceea ce a dus la apariţia termenului de ”diamante însângerate”.

5 decembrie 2017 10:31
comentarii (0)