• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Valurile de căldură extremă, asociate cu creșterea riscului de mortalitate

Valurile de căldură extremă, asociate cu creșterea riscului de mortalitate

Un studiu publicat duminică de o echipă de oameni de ştiinţă din Ungaria trage un semnal de alarmă cu privire la efectele valurilor de căldură extremă asupra sănătăţii umane, relatează Xinhua, preluată de Agerpres.

În cadrul cercetării intitulate ''Efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii şi sistemului sanitar'', experţii de la Institutul naţional pentru sănătate publică din Ungaria au observat ''asocieri semnificative între valorile medii zilnice de temperatură şi mortalitate''.

Un sistem cu trei trepte care avertizează asupra unor posibile riscuri pentru sănătate asociate caniculei, bazat pe informaţiile privind cazurile zilnice de mortalitate şi datele meteorologice din Budapesta, a fost introdus în Ungaria în 2005, notează Xinhua.

''În 2007 a fost înregistrat cel mai puternic val de căldură care a lovit Ungaria'', aminteşte studiul. ''Pe baza informaţiilor în timp real, a fost înregistrată o creştere cu 36% a mortalităţii în centrul Ungariei'', precizează lucrarea ştiinţifică.
 
În concluziile cercetării se menţionează că, pe lângă 2007, în sezoanele călduroase din perioada 2003 - 2012 au mai fost înregistrate două veri cu temperaturi maxime extreme, în 2003 şi 2012.
 
Oamenii de ştiinţă au constatat un risc mai mare de mortalitate în timpul valurilor de caniculă din iunie-iulie în comparaţie cu cele din august.
 
Echipa de cercetători a studiat de asemenea asocierea dintre apelurile la ambulanţă şi valorile medii zilnice de temperatură, pe baza informaţiilor înregistrate în Budapesta. Creşterea temperaturii a dus la înmulţirea apelurilor la serviciile de urgenţă ca urmare a bolilor cardiovasculare, însă cel mai mare impact a fost observat în ceea ce priveşte numărul apelurilor de urgenţă determinate de cazurile de stare generală de rău.
 
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă fac apel la implementarea unor măsuri mai eficiente de prevenţie în vederea diminuării vulnerabilităţii şi creşterii capacităţii de adaptare, pentru inversarea impactului schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

1 octombrie 2018 12:45
Modifică setările cookies