• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin, persona non grata în Rep. Moldova

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin, persona non grata în Rep. Moldova

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost declarat miercuri persona non grata în Republica Moldova, după ce acesta s-a declarat dispus să vină în septembrie la Chişinău, cu condiţia ca autorităţile moldovene să-i ofere garanţii de securitate şi să poată survola toate ţările de pe rută, relatează deschide.md, preluat de News.ro.

Decizia a fost luată de Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău în anumite condiţii.
 
Înainte de vizita eşuată a lui Rogozin la Chişinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online în vederea declarării vicepremierului Federaţiei Ruse persona non-grata în Republica Moldova.
 
Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri din mediul ONG.
 
Dmitrii Rogozin ar fi urmat să aterizeze vineri pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, în jurul orei 15:00 (şi ora Românei). Avionul cu care delegaţia rusă a zburat de la Moscova la Chişinău, a fost nevoit să se întoarcă la graniţa dintre România şi Ungaria, şi să revină în Rusia. Aeronava a aterizat la Minsk.
 
Autorităţile României au supus pericolului pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor", a scris Rogozin pe contul său de Twitter.
 
Moscova l-a convocat pe însărcinatul cu Afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, pentru a-i fi adus la cunoştinţă că protestează ferm faţă de decizia Bucureştiului. Diplomaţia rusă a subliniat că acţiunile Bucureştiului au pus în pericol „securitatea a mai bine de 160 de pasageri care e aflau în acel avion".
 
Rusia consideră acest incident drept o provocare deliberată, care va conduce la o deteriorare gravă a relaţiilor bilaterale şi somează autorităţile române să efectueze o anchetă minuţioasă şi să dea explicaţii.
 
La rândul său, preşedintele moldovean prorus Igor Dodon a declarat într-o întâlnire cu presa, la ora 17.00, că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spaţiul aerian UE este un ”show rusofob", orchestrat de Partidul Democrat. El a acuzat autorităţile moldovene s-au pretat la un "show fără predecent" în faţa cetăţenilor.

2 august 2017 15:14
Modifică setările cookies