• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Vicepresedintele SUA Joe Biden viziteaza Turcia, pe fondul racirii relatiei dintre cele doua tari, dupa lovitura de stat esuata de la Ankara

Vicepresedintele SUA Joe Biden viziteaza Turcia, pe fondul racirii relatiei dintre cele doua tari, dupa lovitura de stat esuata de la Ankara

Vicepresedintele american Joe Biden soseste miercuri in Turcia, unde va incerca sa repare prejudiciile in relatia americano-turca provocate de lovitura de stat esuata si sa vorbeasca despre Siria, unde Ankara vrea sa se implice mai mult, comenteaza France Presse, preluata de Agerpres.

Biden este asteptat cu nerabdare de Ankara si va fi cel mai inalt responsabil occidental care se deplaseaza in Turcia dupa puciul esuat din 15 iulie, de planuirea caruia a fost acuzat predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 in SUA.

Ankara solicita Washingtonului extradarea predicatorului, dar administratia americana i-a cerut "probe" nu "alegatii" si nu pare grabita sa se ocupe de acest dosar exploziv.

O misiune tehnica americana s-a aflat marti la Ankara pentru a evoca aspectele juridice ale dosarului si ii revine lui Biden misiunea de a face miercuri sa scada presiunea Turciei, ai carei conducatori par sa navigheze pe un val de antiamericanism.

Anterior in aceasta luna, ministrul justitiei Bekir Bozdag avertizase Washingtonul ca antiamericanismul in Turcia "atinge un varf" si ameninta sa se transforme in "ura", daca "teroristul" Gulen nu este extradat.

Departamentul de Stat a denuntat "o retorica incendiara absolut inutila" si a invitat "presa, societatea civila si guvernul din Turcia sa dovedeasca responsabilitate in declaratiile lor".

Majoritatea zdrobitoare a turcilor pare convinsa de responsabilitatea lui Gulen in puciul esuat, care a fost urmat de o imensa epurare a sustinatorilor sai din functii publice. Fostul imam a dezmintit oficial orice implicare.

In cele din urma, primul ministru Binali Yildirim a recunoscut in weekendul trecut necesitatea ameliorarii relatiilor intre cei doi aliati din cadrul NATO.

Siria va constitui o alta parte importanta a discutiilor intr-un moment in care Ankara si-a modificat politica siriana si se implica mai activ in conflictul de la frontiera sa.

SUA sustin militiile kurde care au permis respingerea Stat Islamic pe teren, dar Turcia le asociaza "teroristilor" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si se alarmeaza cu privire la orice tentativa a kurzilor din Siria de a crea o unitate teritoriala autonoma de-a lungul frontierei sale.

24 august 2016 10:10
Modifică setările cookies