Digi Communications este o companie inregistrata in Olanda, prin intermediul careia omul de afaceri Zoltan Teszari controleaza cea mai mare afacere, compania RCS & RDS, care detine cea mai mare retea de cablu TV din Romania si a patra companie de telefonie mobila, Digi Mobil.

"DIGI anunta astazi intentia de a lansa o oferta publica initiala („IPO“ sau „Oferta“) de actiuni ordinare din clasa B catre public, in Romania, si anumiti investitori institutionali si profesionali (impreuna, „Oferta“). DIGI intentioneaza sa solicite admiterea Actiunilor la tranzactionare pe Piata Reglementata la vedere operata de Bursa de Valori Bucuresti („Admiterea“) in luna Mai 2017", a precizat compania.

Compania a prezentat putine detalii despre valoarea listarii, precizand doar ca intentioneaza sa listeze cel putin 25% din capitalul social subscris, "presupunand ca are loc exercitarea optiunii de supra-alocare a 10% din actiuni", imediat dupa admiterea la tranzactionare.

"Detalii complete ale Ofertei vor fi incluse in Prospect, care urmeaza sa fie publicat in timp util de catre Societate, ulterior aprobarii de catre Autoritatea pentru Piete Financiare din Regatul Tarilor de Jos (Stichting Autoriteit Financiële Markten)", a precizat compania, care opereaza reteaua RCS&RDS in Romania.

Listarea Digi este intermediata de catre Citigroup si Deutsche Bank, in calitate de coordonatori globali comuni, impreuna cu BT Capital Partners S.A., BRD-Groupe Société Générale, Société Générale, Raiffeisen Bank si Wood & Company Financial Services, in calitate de detinatori comuni ai registrului de subscrieri.

"Ziua de astazi marcheaza un moment istoric pentru DIGI Comunications N.V. si pentru economia romaneasca, in general. In calitate de unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, intentia de listare la Bursa de Valori Bucuresti este o oportunitate importanta pentru publicul romanesc si va reprezenta o realizare de care vom fi foarte mandri. Investind in DIGI, investitorii obtin acces la un lider atractiv in industrie, cu o crestere structurala stabila", a declarat directorul general al RCS & RDS SA, Serghei Bulgac.

Bulgac urmeaza sa devina director general al Digi, a precizat compania.

Analisti: Ar putea fi cea mai mare listare din Europa Centrala si de Est din acest an

Aceasta listare reprezinta un semnal puternic atat pentru investitorii straini, cat si pentru cei locali, in contextul in care a fost selectata doar BVB pentru aceasta listare, a declarat, pentru News.ro, presedintele BVB, Lucian Anghel.

”Faptul ca a fost selectata doar Bursa de la Bucuresti reprezinta un semnal puternic si pozitiv pentru investitorii locali si straini si arata ca bursa este capabila sa sustina tranzactii foarte mari”, a declarat Anghel.

Potrivit unor surse din piata, tranzactie poate fi cea mai mare din Europa Centrala si de Est din acest an, iar listarea va avea un efect asemanator cu cel al unui bulgare de zapada si va ajuta Romania sa se apropie de statutul de piata emergenta.

”In mod cert, listarea va fi foarte atractiva pentru investitorii din strainatate. Ea vine intr-un context bun, dupa listarea Medlife, si va fi un magnet pentru cei care vor sa investeasca in Romania. Vor urma probabil si alte listari importante, care ne vor apropia de statutul de tara emergenta. Va avea un efect asemanator cu cel al unui bulgare de zapada care se rostogoleste”, au declarat sursele citate de News.ro.

Inainte de listare, compania a prezentat in premiera si datele financiare pe 2016.

Astfel, in 2016, operatiunile Digi din Romania au generat incasari de 612,7 milioane euro, sau 72,7% din veniturile totale, afacerile din Ungaria au generat 137,9 milioane euro (16,4% din venituri), operatiunile din Spania au adus companiei 83 milioane euro (9,9%), iar afacerile din Italia au generat 9,2 milioane euro (1,1%).

"Pentru anul incheiat la data de 31 decembrie 2016 am inregistrat EBITDA ajustat si marja EBITDA ajustata pentru operatiunile continue de 263,3 milioane € si, respectiv, de 31,2%, reprezentand RCAC de 8% din 2014 pana in 2016 pentru operatiunile continue", a mentionat compania.