Los Angeles Times a fost primul ziar care a publicat un articol despre seismul de luni - si a reusit aceasta performanta gratie unui "jurnalist-robot".

Jurnalistul si programatorul Ken Schwencke a creat un algoritm care genereaza in mod automat un articol scurt atunci cand se produce un seism. Ken Schwencke a explicat pentru revista Slate ca, in general, este nevoie de trei minute pentru ca o stire sa apara online.

"Robo-jurnalismul" este utilizat tot mai mult in redactiile din lumea intreaga, afirma BBC in editia electronica. LA Times este un pionier in aceasta tehnologie care se bazeaza pe surse de incredere - precum US Geological Survey - si care introduce date noi intr-un format creat anterior. Pe langa stirile despre seisme, noua tehnologie foloseste un alt algoritm pentru a genera stiri despre infractionalitatea din oras - in acest caz, editorii sunt aceia care aleg stirile ce au nevoie de o atentie speciala.

Alte companii mass-media au experimentat la randul lor metoda stirilor bazate pe un algoritm si in alte domenii, in special in sport.

Stirea generata de robot nu il va inlocui pe jurnalist, afirma Ken Schwencke, insa ea permite ca datele disponibile sa fie "adunate" si distribuite mai repede sub forma unui articol. "Este un format suplimentar. Ii scuteste pe oameni de mult timp si, pentru un anumit tip de stiri, aduna informatii de pe piata la fel de bine cum ar face-o oricine altcineva. Dupa cum vad eu lucrurile, acest format robotizat nu ii ia nimanui locul de munca, ci face ca locul de munca al fiecaruia sa devina mai interesant", a adaugat Schwencke.