Anuntul facut de Rupert Murdoch vine la doar cateva saptamani dupa ce Time Warner a respins oferta facuta de acesta.

"Am vazut combinarea activelor noastre cu Time Warner ca pe o oportunitate unica de a aduce impreuna doua companii grozave, fiecare cu continutul si brandurile sale", a declarat Rupert Murdoch, presedinte si CEO al companiei 21st Century Fox, intr-un comunicat de presa.

Potrivit lui Rupert Murdoch, desi aceasta oferta a fost una foarte atractiva, boardul de directori al Time Warner a refuzat-o.

In plus, stirea privind aceasta oferta a avut un impact negativ asupra pretului actiunilor companiilor 21st Century Fox si Time Warner.

Conform presei internationale, valoarea actiunilor Fox a scazut cu 11%, in timp ce valoarea actiunilor Time Warner a scazut cu peste 11% in orele dupa publicarea in presa internationala a informatiei privind oferta facuta de Murdoch.

Pe de alta parte, in acelasi comunicat, Rupert Murdoch a spus ca viitorul 21st Century Fox nu a fost niciodata mai luminos. In acest context, Murdoch a precizat ca boardul companiei a autorizat un program de achizitii de 6 miliarde de dolari.

The New York Times a anuntat in luna iulie ca magnatul Rupert Murdoch a facut o oferta de 80 de miliarde de dolari pentru a cumpara Time Warner, una dintre cele mai mari companii de media la nivel international, insa oferta sa a fost respinsa.

Intr-o declaratie de presa remisa pe 16 iulie The New York Times, compania 21st Century Fox - detinuta de Rupert Murdoch - a confirmat ca a facut o oferta oficiala Time Warner. "Boardul de directori al Time Warner a refuzat propunerea noastra", a spus 21st Century Fox, precizand ca nu mai poarta discutii pe aceasta tema cu Time Warner.

La inceputul lunii iulie, Reuters scria ca Rupert Murdoch, care detine deja unul dintre cele mai mari grupuri de media din lume (format din companiile 21st Century Fox si News Corporation), si-ar fi manifestat interesul pentru a cumpara Time Warner, un alt conglomerat international de media.

Conform Reuters, Rupert Murdoch isi dorea compania care detine printre altele reteaua de televiziune HBO, dar are si alte tinte, conform unui fost angajat al companiei detinute de celebrul magnat.

Potrivit huffingtonpost.com, daca s-ar fi incheiat aceasta tranzactie, compania formata din actualul imperiu al lui Rupert Murdoch si din grupul Time Warner ar fi fost "mai mare decat mare", ar fi fost un "mega-colos, un gigant de proportii inimaginabile".

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul si presedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, pana la sfarsitul lunii iunie 2013, proiectul sau de scindare, in companii diferite, a diviziei editoriale de activitatile de divertisment.

Divizia de cinema si televiziune (denumita 21st Century Fox) - care include studiourile 20th Century Fox, reteaua de televiziune Fox si postul Fox News - a fost separata de cea care include ziarele si operatiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte si publicatiile americane Wall Street Journal si New York Post, dar si ziarele britanice Sunday Times si The Sun, dar si The Australian si editurile HarperCollins si Harlequin Enterprises.

Grupul Time Warner a anuntat anul trecut ca a decis sa vanda divizia de publishing, Time Inc. si sa se concentreze asupra activitatilor din cinema (Warner Bros.) si televiziune (CNN, HBO, Cartoon Network, TCM, Pro TV etc.). Operatiunea ar fi trebuit sa fie finalizata pana la sfarsitul anului trecut, iar Time Inc. (care detine revistele Time, Sports Illustrated, Fortune si People) sa fie deja o "companie independenta listata" la bursa. Insa, aceasta operatiune a fost amanata si realizata in aceasta vara.