Terminalele au devenit nefunctionale la putin timp de la debutul tranzactiilor bursiere din Europa, generand confuzie pe pietele financiare internationale, potrivit Wall Street Journal. 

"Serviciile asigurate de o parte importanta a retelei noastre au fost intrerupte vineri", a declarat un purtator de cuvant al grupului Bloomberg, condus de fostul primar al orasului New York, Michael Bloomberg.  Au fost reluate pana in jurul pranzului.

Cauza exacta a problemelor nu este inca cunoscuta. 

Povestea terminalelor de date Bloomberg

Terminalele de date Bloomberg sunt folosite de traderi si brokeri pentru a efectua tranzactii cu actiuni, obligatiuni si valuta. De asemenea, sunt utilizate de bancheri si institutii financiare si de supraveghere din intreaga lume. 

Un alt element-cheie al serviciilor asigurate prin aceste terminale este reprezentat de sistemul electronic de mesagerie instanta pe care traderii il folosesc pentru a comunica intre ei, sistem care a fost si el intrerupt pe parcursul diminetii. 

Mai multi bancheri au declarat ca au fost nevoiti sa contacteze clientii, brokerii si agentii de vanzari cu ajutorul telefonului, o metoda considerata ca fiind "de moda veche". 

Terminalele Bloomberg, care pot fi inchiriate pentru circa 20.000 dolari pe an, au devenit "vitale in procesul de distributie a informatiilor intre companii si regiuni. O intrerupere globala ca cea de vineri este importanta pentru pietele din intreaga lume", a declarat Louis Gargour, ofiter sef de investitii la fondul de administrare al activelor LNG Capital din Londra. 

Tot mai multe banci si clientii acestora privesc cu ingrijorare monopolul creat de Bloomberg asupra serviciului de mesagerie instanta, folosit de traderi, precum si lipsa de flexibilitate a sistemului de date al companiei si cauta servicii alternative, care sa poata fi personalizate de utilizatori. 

La finele anului 2013, compania de informatii financiare Markit a lansat o platforma deschisa de mesagerie, care concureaza cu cea oferita de Bloomberg, platforma care anul trecut a fost cumparata de compania de software Symphony Communication Services.