Microsoft trece acum prin cea mai mare schimbare din ultimii ani. Este in proces de preluare a diviziei de telefoane de la Nokia, cea mai mare achizitie dupa numarul de angajati, vrea sa adopte o noua strategie de business, bazata pe device-uri si servicii, si face modificari la nivelul conducerii.

Noul CEO va trebui totodata sa tina pasul cu clientii care se orienteaza acum catre dispozitivele mobile si software-ul disponibil pe internet, potrivit Bloomberg.

“Este o pozitie complexa de ocupat”, a declarat presedintele Microsoft, care a tinut sa-i multumeasca lui Ballmer si a adaugat ca impreuna sunt decisi sa faca totul pentru a se asigura ca “urmatorul CEO va fi persoana potrivita in acest moment pentru compania pe care amandoi o iubesc”.

CEO-ul start-up-ului Virtual Instruments, cu sanse la aceasta pozitie, a ridicat unele probleme in randul actionarilor. Firma sa a primit in anul fiscal 2013 suma de 2,3 milioane de dolari de la Microsoft, pentru software si echipamente, ceea ce ar putea reprezenta un conflict de interese. Momentan, pe lista candidatilor sunt cinci persoane, insa directorii Microsoft vor sa reduca numarul propunerilor la trei. Potrivit unor surse familiare problemei, consiliul si-ar dori ca pana luna viitoare sa fie in masura sa ia o decizie finala.

Alte variante pentru inlocuirea lui Ballmer sunt CEO-ul Ford Motor, Alan Mulally, si fostul sef al Nokia, Stephen Elop, restul de trei candidati fiind angajati interni. Aceleasi surse anonime au declarat insa ca, pentru ca noul director trebuie sa implementeze schimbari importante in cadrul Microsoft, cel mai probabil acesta va fi ales din afara companiei. Gates nu a dat insa deocamdata niciun nume.

Intalnirea consiliului a reprezentat si un prilej prin care Ballmer sa isi ia ramas bun de la Microsoft. Acesta s-a aratat foarte bine dispus. Cand a fost intrebat de unul dintre actionari daca va prelua postul de secretar in IT al SUA, care a fost creat recent, Ballmer, a carui avere neta se ridica la 17,7 miliarde de dolari, i-a multumit omului pentru ca incearca sa-i gaseasca de lucru.

Steve Ballmer este atat de increzator in viitorul Microsoft, incat e de parere ca, uitandu-se inapoi, viitorii actionari vor spune: “Nu eram o companie mica in 2013?”. “Industria noastra este intr-o perioada de maxima inovare, iar Microsoft are o pozitie unica in a-si pune amprenta asupra viitorului. Dar compania nu are cum sa reuseasca, daca nu e dispusa sa riste”, a adaugat Ballmer, citat de Bloomberg.