Aceasta investitie vine in aceeasi zi in care cotatia actiunilor Apple a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, astfel ca Alphabet, firma mama a Google, a devenit compania cu care mai mare capitalizare bursiera din lume.

Actiunile Apple au terminat sedinta in scadere cu 2,35% la 90,34 dolari, ceea ce ofera grupului o valoare totala de 494,8 miliarde de dolari, in timp ce Alphabet are o valoare de piata de 499,9 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

"Facem aceasta investitie din mai multe motive strategice, inclusiv sansa de a afla mai multe lucruri despre anumite segmente ale pietei chineze", a declarat directorul Apple, Tim Cook.

Didi Chuxing, cunoscuta anterior sub denumirea Didi Kuaidi, controleaza 87% din piata servicii de transport de tip car-hailing din China. Compania sustine ca are aproximativ 300 milioane de utilizatori care zilnic efectueaza peste 11 milioane de calatorii prin intermediul platformei sale.

Analistii sunt de parere ca aceasta investitie ofera un indiciu cu privire la modul in care Apple si-ar putea diversifica afacerile in conditiile in care vanzarile de iPhone stagneaza. Apple vrea sa creasca veniturile generate din servicii precum Apple Music si plati modile Apple Pay, o strategie pe care o investitie intr-o companie de ride-sharing pare sa o confirme, sustine Patrick Moorhead, analist la Moor Insights & Strategy.

In paralel, investitorii urmaresc cu atentie sa vada daca Apple va intra in afacerile din domeniul auto. Apple a angajat o gama larga de experti in domeniul auto iar o serie de surse au declarat ca grupul analizeaza posibilitatea construirii unui automobil autonom.

Aceasta in conditiile in care constructorii auto si companiile din sectorul tehnologic formeaza noi aliante si investitii incrucisate. Recent, General Motors a cumparat compania de tehnologie din sectorul auto Cruise Automation si de asemenea a preluat o participatie la compania de ride-sharing Lyft.