Cea mai mare companie din lume, dupa valoarea de piata, a anuntat un profit de 13,6 miliarde de dolari, adica 2,33 de dolari pe actiune, si venituri cu 27% mai mari, de 58 de miliarde de dolari.

Apple a anuntat, totodata, ca va majora cu 70 de miliarde de dolari sumele destinate rascumpararii de actiuni, la 200 de miliarde de dolari, in conditiile in care compania are in prezent lichiditati record de 195 de miliarde de dolari.

Gigantul cu sediul in Cupertino a anuntat, totodata, ca vanzarile de iPhone in China le-au depasit pe cele din SUA pentru prima data de la lansarea smartphone-ului, ca urmare a cererii masive din perioada trecerii la Noul An Chinezesc, asa cum anticipau analistii chestionati de Bloomberg, in asteptarea rezultatelor financiare de la Apple.

Vanzarile de iPhone au crescut cu 40%, la 61,2 milioane de unitati, devansand asteptarile analistilor care estimau un numar de 58,1 de milioane de telefoane vandute. Vanzarile in China a crescut cu 71%, la 16,8 miliarde de dolari.

Cererea masiva pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus ar putea aduce Apple un profit anual record – cel mai mare din 2012, iar vanzarile ar putea fi cu mult peste estimarile analistilor. Judecand dupa vanzari, smartphone-urile cu ecran mai mare si cel mai nou gadget Apple Watch sunt noua revelatie a companiei.

Vanzarile Mac-uri au crescut de asemenea cu 10%, la 4,56 milioane de unitati, dupa lansarea unor noi versiuni, mai putin insa decat asteptarile analistilor de 4,7 milioane.

Livrarile de iPad-uri au scazut, in schimb, cu 23%, la 12,6 milioane, al patrulea declin trimestrial, in ton cu asteptarile. Tim Cook a explicat ca Apple a canibalizat vanzarile de iPad-uri, cu lansarea iPhone-urilor cu ecrane mai mari si a noilor Mac-uri.

Nu ne-am facut griji niciodata”, a spus Cook, care a adaugat ca este optimist in ceea ce priveste viitorul tabletei, in conditiile in care urmeaza sa faca niste investitii in produs. “Nu stiu cand va fi reluata cresterea vanzarilor, dar stiu ca se va intampla”, a adaugat CEO-ul companiei.