Nikkei sustine ca Apple si-a avertizat deja furnizorii de componente japonezi si sud-coreeni: Japan Display, Sharp si LG pentru ecrane, Sony pentru camerele foto si video precum si TDK, Alps Electric si Kyocera pentru alte componente, de intentia sa de a reduce productia pentru a permite comerciantilor sa epuizeze actualele stocuri de telefoane iPhone 6S si 6S Plus.

Productia ar urma sa revina la un nivel normal in T2, dupa ce "ajustarea" stocurilor se va finaliza.

Nu este prima data cand Apple a recurs la aceasta strategie. A aplicat-o si in 2013.  

"Este vorba de o reducere semnificativa a productiei care scoate in evidenta cererea redusa pentru telefoanele iPhone 6S si 6S Plus. Analistii se asteptau la o reducere, insa una de asemenea amploare este ingrijoratoare", a declarat analistul Capital Markets, Daniel Ives.  

Articolul publicat de Nikkei a dus la scaderea cu 2,5% a cotatiei actiunilor Apple, care au pierdut un sfert din valoare comparativ cu maximele inregistrate in aprilie 2015.

De asemenea, actiunile producatorilor asiatici de ecrane si chipuri pentru telefoanele Apple erau in scadere miercuri.

Actiunile Japan Display au scazut cu 4,7%, in timp ce titlurile LG Display Co Ltd au pierdut 3,4%. De asemenea, actiunile TSMC, care furnizeaza o parte din chipurile utilizate de telefoanele iPhone, au scazut cu 1,8%, in timp ce ale altor furnizori, precum Murata Manufacturing Co Ltd, Alps Electric Co Ltd si TDK Corp, au inregistrat scaderi cuprinse intre 3% si 4%.

In septembrie, Apple a lansat pe piata smartphone-urile iPhone 6s si iPhone 6s Plus.