"Ceasul inteligent" din benzi desenate si filme cu spioni care au precedat era smartphone, purtat de personaje precum Inspector Gadget sau James Bond, este aproape de realitate, noteaza publicatia americana.

Apple testeaza astfel de dispozitive la sediul din Cupertino, California, produsul experimental fiind bazat pe sistemul de operare iOS, potrivit surselor citate.

Contactati de NYT, reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze informatiile.

Presupusa existenta a unui astfel de prototip lasa loc pentru numeroase intrebari, de la cat de inteligent va fi asa-numitul smart watch pana la cat va costa.

"Cum va arata? Va fi dotat cu asistent vocal? Va avea software de navigare, oferind instructiuni proprietarului pieton? Va putea primi mesaje text? Va putea monitoriza starea de sanatate sau activitatea de zi cu zi a utilizatorului? Cat va costa? Oare directorul general al Apple, Timothy Cook, poarta unul chiar acum, soptindu-i dulci nimicuri? Un astfel de ceas ar putea fi folosit si pentru efectuarea de plati mobile", speculeaza New York Times.

Anul trecut, compania americana Corning, care produce sticla rezistenta Gorilla Glass regasita pe multe modele de smartphone-uri si tablete, inclusiv iPhone, a anuntat ca a depasit obstacolele tehnice in calea dezvoltarii sticlei flexibile, care se poate indoi precum o foaie de hartie fara sa se rupa.

Pete Bocko, directorul de tehnologie al Corning care a lucrat la proiectul sticlei flexibile Willow Glass, a declarat pentru NYT ca materialul poate fi manipulat in jurul unui obiect cilindric, precum incheietura unei maini.

El avertizeaza insa ca adaptarea tehnologiei ar putea fi dificila in practica, deoarece miscarile corpului uman sunt greu de anticipat.

Principalul competitor al Apple in arena mobila, Google lucreaza deja la computere care pot fi purtate in loc de accesorii vestimentare. Compania spera ca ochelarii Google vor genera 3% din veniturile anuale pana in 2015. Grupul japonez Olympus pregateste de asemenea gadget-uri care pot fi purtate ca accesorii.