SUA vor ca decizia sa contribuie la promovarea libertatii in Iran, in opozitie cu eforturile Teheranului de "a-si reduce poporul la tacere".

Statele Unite au inasprit sanctiunile impotriva Iranului in ultimii ani, pentru a obtine concesii in privinta programului nuclear al acestui stat. SUA si alte tari considera ca Iran imbogateste uraniu pana la un nivel care ar permite folosirea pentru arme nucleare, in timp ce autoritatile iraniene insista ca programul are doar obiective pasnice.

Trezoreria SUA a ridicat restrictiile la vanzarea de ehipamente si software catre iranieni, insa guvernul de la Teheran si persoane aflate pe o lista speciala nu vor putea beneficia de licente de export.

"Aceasta licenta generala va permite livrarile de software si hardware catre Iran si iranieni, astfel incat sa aiba libertatea de a comunica intre ei intr-un mod care nu le este disponibil intotdeauna", a declarat un oficial al Trezoreriei pentru BBC.
In ultimii ani, iranienii din SUA s-au plans ca magazinele Apple refuza sa le vanda iPhone-uri si ipad-uri, angajatii temandu-se ca acestea vor fi trimise ilegal in Iran. Decizia SUA vine cu numai cateva saptamani inaintea alegerilor din Iran.