“Numarul atacurilor de tip phishing (inselaciuni electronice) operate prin servicii de transfer de fisiere a explodat in ultimele trei luni, clasand serviciile de distributie a fisierelor prin cloud pe primul loc in topul celor mai atacate sectoare din primul trimestru al anului 2016. Unul din cinci link-uri periculoase de tip phishing se foloseste de serviciile de transfer de fisiere pentru a livra continut infectat utilizatorilor”, precizeaza Bitdefender.

Conform datelor Bitdefender, in 2015, Dropbox, de exemplu, a depasit pragul de 400 de milioane de utilizatori care au stocat 35 de miliarde de fisiere Microsoft Office, iar Google Drive a depasit 200 de milioane, in 2014. In acest context, Dropbox se afla pe locul al patrulea in topul celor mai vizate branduri de catre atacuri de tip phishing, dupa PayPal, Apple si Google.

“Serviciile de transfer de fisiere si de stocare a acestora in cloud nu au functionalitati de securitate care sa filtreze continutul periculos si permit atacatorilor sa transmita si apoi sa ascunda fisierele infectate cu malware fara sa lase urme. De exemplu, Dropbox nu monitorizeaza fisierele utilizatorilor din directoarele private”, mentioneaza specialistii Bitdefender.

Practic, infractorii cibernetici cauta sa obtina mai mult decat numele de utilizator si parola contului de stocat fisiere. Prin accesarea paginii de Internet infectate, utilizatorii pot descarca involuntar amenintari de tip ransomware care blocheaza accesul la fisiere si solicita plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare. Mai mult, noile versiuni ale ransomware pot cripta inclusiv fisiere stocate prin servicii de tip cloud.

Din datele existente reiese faptul ca majoritatea site-urilor de phishing sunt gazduite in Statele Unite ale Americii.

Atacurile de tip phishing sunt extrem de eficiente pentru ca par credibile. In acest sens, recomandarea pentru utilizatori este sa evite sa distribuie prea multe informatii personale pe platforme publice sau sa descarce fisiere provenite din surse necunoscute.