Deutsche Telekom vrea să preia activele din Olanda ale Tele2 pe care să le fuzioneze cu propria sa filială olandeză T-Mobile Nederland pentru a putea concura mai bine cu principalii actori de pe piaţa olandeză de telefonie: operatorul istoric KPN şi Ziggo, o societate mixtă deţinută de Vodafone şi Liberty Global.

"Am decis să lansăm această investigaţie aprofundată pentru a ne asigura că tranzacţia propusă dintre T-Mobile NL şi Tele2 NL nu va duce la preţuri mai mari sau mai puţine alegeri în serviciile mobile pentru consumatorii olandezi", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Decizia Comisiei Europene de a ancheta tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2 scoate în evidenţă îngrijorările Executivului comunitar cu privire la reducerea numărului de operatori de pe o piaţă şi repercusiunile pe care le are această reducere asupra abonaţilor.

"Tranzacţia propusă ar reduce numărul operatorilor de reţele mobile din Olanda de la patru la trei. Entitatea rezultată în urma fuziunii ar fi al treilea mare jucător de pe piaţa olandeză după KPN şi VodafoneZiggo", subliniază Executivul comunitar. Comisia are la dispoziţia 90 de zile pentru a lua o decizie iar deschiderea unei anchete aprofundate nu prejudiciază rezultatul investigaţiei, precizează CE.

Decizia Comisiei Europene de a ancheta tranzacţia dintre Deutsche Telekom şi Tele2 scoate în evidenţă îngrijorările Executivului comunitar cu privire la reducerea numărului de operatori de pe o piaţă şi repercusiunile pe care le are această reducere asupra abonaţilor.

În anul 2015, Comisia a blocat proiectul de fuziune a filialelor din Danemarca ale operatorilor TeliaSonera şi Telenor. Un an mai târziu, Comisia a blocat proiectul de fuziune a operatorilor Three UK şi O2 UK, filialele din Marea Britanie ale operatorilor CK Hutchison Holdings şi Telefonica. În schimb, Executivul comunitar a permis ca Hutchison să-şi unească divizia de telefonie mobilă din Italia cu cea a Vimpelcom, în schimbul unor concesii importante.

Operatorii de telecomunicaţii au cerut Comisiei Europene să adopte o viziune de ansamblu asupra industriei şi nu să se concentreze doar pe numărul de operatori de telecomunicaţii de pe o anumită piaţă. În cazul pieţei din Olanda, aceasta este dominată de KPN, cu o cotă de piaţă de 43%, şi Ziggo (30,5%), în timp ce T-Mobile Nederland are o cotă de piaţă de 21% iar cota Tele2 este neglijabilă.

Telekom este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România. Telekom România oferă servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile complete cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii. Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicaţii integrate, prezent în 50 de ţări, cu aproximativ 225.000 de angajaţi în toată lumea.