Autoritatile ruse s-au aratat conciliante, promitand sa le lase timp gigantilor americani din domeniu, precum Facebook, pentru aplicarea legii.

"Am avut contacte cu grupurile americane, ele au primit informatiile care le intereseaza si speram ca ne vor aduce la cunostinta pozitia lor", a declarat, pentru AFP, Vadim Ampelonski, purtatorul de cuvant al agentiei ruse pentru controlul mass-media, Roskomnadzor.

"Nu prevedem controale in 2015", a adaugat acesta. 

In schimb, 317 de societati si institutii publice vor fi controlate pana la finalul anului, dintre care 90 in septembrie, a mai spus Ampelonski. 

Noua lege obliga retelele de socializare, serviciile de mesagerie si motoarele de cautare online rusesti si straine sa stocheze datele personale ale utilizatorilor de nationalitate rusa pe un server in Rusia, a carui amplasare ar urma sa fie transmisa autoritatilor ruse.

In caz contrar, Roskomnadzor ar putea bloca accesul la aceste siteuri si servicii. 

Obiectivul acestui text este de ''a-i ajuta pe cetateni sa-si apere drepturile", a explicat directorul asociatiei ruse din domeniul tehnologic RAEC, Serghei Plugotarenko, intr-un interviu pentru Rossiiskaia Pravda.

Datele personale si utilizarea lor se afla in centrul tensiunilor crescande dintre grupurile de internet si autoritati.

Subiectul este extrem de sensibil in Rusia, unde autoritatile au introdus mai multe legi ce sporesc controlul asupra internetului si retelelor de socializare, devenite vitale pentru opozitia rusa.