Orange extinde reteaua 4G in 90 de orase si aduce 4G+ in teste, din 7 aprilie. Vodafone creste viteza in 4G la 150 Mbps si lanseaza un serviciu de plati de pe mobil fara a avea nevoie de cont bancar

Anterior, conform datelor anuntate de operator in octombrie 2013, reteaua 4G era functionala in Bucuresti si alte sapte orase, respectiv Otopeni, Ploiesti, Cluj, Iasi, Sinaia, Busteni si Predeal. 

"Alaturi de Capitala, reteaua 4G acopera in prezent Bacau, Botosani, Braila, Predeal, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Iasi, Bragadiru, Jilava, Otopeni, Baia Mare, Piatra Neamt, Busteni, Ploiesti, Sinaia, Satu Mare si Suceava. Noul spectru permite viteze de descarcare (download) de pana la 150 Mbps si viteze de incarcare (upload) de pana la 50 Mbps. Capacitatea retelei pentru 300 Mbps este testata in prezent de Cosmote", anunta compania. 

In paralel cu investitiile in reteaua 4G, realizate de Cosmote, Romtelecom asigura o "acoperire masiva" cu tehnologii bazate pe fibra, furnizand conexiuni cu viteze de pana la 1 Gbps.

"Pana la finalul anului, planuim sa dublam acoperirea 4G din prezent si, pana in 2015, vom intensifica si mai mult investitiile noastre, bazandu-ne pe cresterea cererilor consumatorilor si a ratei de penetrare a smartphone-urilor, acoperind cu 4G/4G+ 100% din zonele urbane relevante", a declarat directorul executiv de operatiuni si tehnologie al Romtelecom si Cosmote Romania, Bob Konstantinidis. 

El a adaugat ca Romtelecom si Cosmote vor investi peste 170 milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi alocata pentru optimizarea retelei. 

Reteaua 3G a operatorului acopera aproximativ 72% din populatie si asigura viteze pana la 43,2 Mbps pentru internetul mobil in 267 de orase si peste 4.870 de localitati din Romania.  In restul tarii, Cosmote Romania permite transferuri de date la viteze de pana la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+.  In total, serviciile 3G acopera aproximativ 80% din populatia Romaniei.

Cosmote Romania avea aproximativ 6,1 milioane de clienti la 31 decembrie 2013.  Lansat in 2005, operatorul roman este divizia locala a grupului elen Cosmote.