BlackBerry a incheiat un acord de licenta cu o companie indoneziana pentru producerea si distribuirea dispozitivelor mobile care folosesc sistemul de operare Android.

Dupa anuntarea tranzactiei, actiunile BlackBerry au urcat cu 2,5% in predeschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de la New York.

"Era inevitabil la un anumit moment, ei nu aveau la dispozitie mijloacele necesare pentru a sustine profitabilitatea afacerii. Astfel se vor putea concentra pe serviciile de software", a apreciat analistul Matthew Kanterman, de la Bloomberg Intelligence.

In trimestrul doi doi acest an, veniturile din serviciile de software s-au dublat, la 156 de milioane de dolari, in timp ce veniturile totale ale BlackBerry s-au ridicat la 325 milioane de dolari.

In urma cu trei ani, cand prelua conducerea companiei, directorul general al BlackBerry, John Chen, considera ca sansele de redresare a producatorului de smartphone-uri au crescut de la 50% la 80%.

De la venirea sa la conducere, BlackBerry s-a concentrat pe conectarea la Internet a unor dispozitive precum monitoarele cardiace pana la automobile, serviciile mobile trecand dincolo de telefoane si tablete.

In primele luni de activitate, Chen a deschis soft-ul telefoanelor BlackBerry pentru sistemele mobile de management, s-a asociat cu dezvoltatori de tehnologie pentru sectorul medical si a angajat contractori pentru fabricarea unora dintre telefoanele companiei, in vederea extinderii optiunilor.

Chen declara, la acea vreme, ca BlackBerry va avea nevoie de sase-opt trimestre pentru a inlocui declinul vanzarilor de dispozitive cu veniturile mai mari aduse de software.

Vanzarile de smartphone-uri ale companiei au scazut ulterior cu aproape 50%. Cota BlackBerry pe piata smartphone este in scadere rapida, urmand sa ajunga la 0,3% pana in 2018. La sfarsitul anului 2010, BlackBerry avea o cota de 19% la nivel mondial.