"Unitatile Intretinere Retea Pasiva, respectiv Monitorizare si Operare Retea Fixa si Mobila vor fi transferate la Ericsson Romania", a anuntat, printr-un comunicat, Romtelecom. 

Compania suedeza a fost selectata in urma unei licitatii la care au participat jucatori importanti de pe piata de telecomunicatii locala si internationala. 

Potrivit unor surse din piata telecomunicatiilor citate de Mediafax, la inceputul lunii iunie, la licitatie au mai participat subsidiarele locale ale Alcatel Lucent si Huawei. 

Contractul pe sapte ani prevede ca Ericsson sa preia responsabilitatea pentru operarea si intretinerea retelelor cu si fara fir, transmisie, domenii core si IP, precum si operarea retelelor pentru sistemele de suport operatiuni ale Romtelecom si Cosmote Romania. 

"Romania este o piata foarte importanta pentru Ericsson, motiv pentru care aceasta tara gazduieste unul dintre cele patru Centre Globale de Servicii. Acest acord ne va inlesni cunoasterea pietei din Romania, sustinand in acelasi timp acesti operatori sa isi optimizeze calitatea retelei, calitatea serviciilor in general, imbunatatind experienta clientilor - pentru a incuraja loializarea in randul utilizatorilor finali", a declarat Jean-Claude Geha, vicepresedinte si sef al Managed Services Ericsson. 

Centrele Globale de Servicii ale Ericsson - situate in China, India, Mexic si Romania - gazduiesc centre de operare retea globale care, in colaborare cu cele locale si regionale, ofera servicii de suport integrat pentru retele ce deservesc 1 miliard de abonati. 

Centrele Globale de Servicii dezvolta de asemenea competente pentru a sustine organizatiile regionale in livrarea de servicii profesionale pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii, precum consultanta, IT, integrarea sistemelor, implementarea retelei si suport pentru clienti.

Actualul contract extinde parteneriatul dintre Ericsson si Romtelecom. La finele anului 2009, Romtelecom a anuntat ca va transfera catre Ericsson Romania, incepand cu 11 ianuarie 2010, aproximativ 400 angajati din departamentele Comutatie si Electroalimentare, in baza unui acord pe o perioada de cinci ani pentru externalizarea unor operatiuni de teren. 

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii. Actionari sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom detine 40% din OTE Group.  Anul trecut, Romtelecom a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012. Profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 147,7 milioane de euro la nivelul intregului an, in scadere cu 11,1% comparativ cu 2012. 

Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. In 2013, veniturile au scazut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro. Profitul operational pro forma inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai redus fata de 2012. Operatorul mobil are ca actionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Romtelecom - 30%. 

Filiala locala a companiei suedeze Ericsson avea peste 1.400 de salariati si afaceri de 543,7 milioane de lei in 2011, conform ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor Publice.