Potrivit unui comunicat al legislativului european, eliminarea tarifelor de roaming pentru utilizatori, programata pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca acasa.

“Este o mare victorie pentru consumatorii europeni. Putem sarbatori acum faptul ca de la 15 iunie nu vor mai fi tarife de roaming. Utilizatorii care vor calatori prin Europa vor putea verifica emailul, utiliza harti, incarca fotografii pe retelele sociale, vor putea telefona si trimite SMS-uri acasa fara costuri suplimentare”, a spus raportorul Miapetra Kumpula-Natri.

Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27si 50 de abtineri.

Acordul informal intre Consiliu si Parlament priveste preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor in roaming. Aceste costuri afecteaza indirect facturile finale ale consumatorilor.

In luna februarie, Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana au ajuns la un acord provizoriu cu privire la eliminarea tarifelor de roaming in interiorul Uniunii Europene.

Conform acordului, pretul maxim la apelurile telefonice va scadea de la 5 eurocenti/minut pana la 3,2 eurocenti eurocenti/minut, in timp ce la mesajele SMS tarifele vor scadea de la 2 eurocenti pana la 1 eurocent per SMS.

De asemenea, acordul prevede o reducere progresiva, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per Gigabyte in prezent pana la 7,7 euro per Gigabyte, incepand cu 15 iunie 2017, la 6 euro per Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro in 2019, 3,5 euro in 2020, 3 euro in 2021 si 2,5 euro in 2022.

Limitele mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si sa deschida piata pentru operatori de telecomunicatii mici si virtuali.