Septimiu Crisan, cadru didactic al UTCN si organizatorul concursului BattleLab Robotica, a declarat, sambata, ca la intrecere participa peste 100 de studenti, in echipe de trei-patru membri.

"Membrii echipelor au construit 20 de roboti care se intrec in cel mai mare concurs de sumo roboti din Romania. Suntem inscrisi si in Campionatul European de Sumo Roboti. Studentii au fost cei care au construit robotii de la zero, sunt roboti complet automati. Un astfel de robot poate ajunge sa coste de la cateva sute de lei la cateva mii de euro. Un robot scump costa mult datorita componentelor pe care le contine, care sunt cumparate din strainatate de catre studenti. Constructia si testarea unui robot pentru un concurs de sumo dureaza si o jumatate de an", a spus Crisan.

Cel mai scump robot din competitie, "Kraft", a costat circa 3.000 de euro, bani obtinuti de cei patru studenti care l-au construit din sponsorizari.

Tudor Turcu, student in anul III la Facultatea de Calculatoare, unul dintre cei care l-au construit pe Kraft, a declarat ca robotul are forta de a impinge 100 de kilograme.

"Cele mai importante componente pentru un robot sunt motoarele, care dau forta si viteza. Noi am pus cele mai bune motoare din lume, care rezista cativa zeci de ani, si am pus roti dintate speciale, iar pe roti am pus silicon pentru o mai mare aderenta. Robotul nostru are o asemenea forta incat poate impinge 100 de kilograme. Am facut rost de bani din sponsorizari pentru construirea robotului si speram sa castigam", a spus Turcu.

Printre cei 20 de roboti prezenti in concurs si botezati de studenti se numara "Pufosenia", construit de o echipa de trei studente, "Matilda", "Ion", "Machiavelli", "Kamikaze" si "Falca".