Firmele sunt acuzate de infiintarea unor carteluri pentru segmentul televizoarelor si monitoarelor de calculatoare cu tub catodic. Producatorii TV incercau astfel sa monopolizeze piata si sa fixeze pretul pentru aceste produse.

Philips a primit cea mai mare amenda, de 450 milioane de euro, urmata de cei de la LG Electronics, cu aproape 300 de milioane.

Panasonic, Samsung, Toshiba si Tehnicolor trebuie sa plateasca si ele daune comune de 375 de milioane de euro. Compania taiwaneza Chunghwa Picture Tubes, desi se face vinovata de acelasi tip de comportament, a fost “iertata” de catre Comisie, fiind cea care a dezvaluit situatia ilegala.

"Aceste cartele au fost realizate ca la carte. Ele reprezinta cele mai grave tipuri de comportament anticoncurential si genul de lucruri strict interzise in Europa", a declarat comisarul pentru Concurenta din Uniunea Europeana, Joaquin Almunia.

Televizoarele si monitoarele cu tub catodic sunt predecesoarele modelelor de tip LCD sau LED si s-au bucurat de un foarte mare succes in ultimul deceniu.