Staniul este unul dintre cele doua metale care s-au scumpit de la an la an. “Familia Brescia s-a orientat foarte bine. Singura companie miniera care are cele mai mari sanse sa se extinda este Minsur”, a spus Cesar Perez, sef al departamentului de cercetare BTG Pactual, din Santiago.

Producatorii de staniu nu mai pot tine pasul cu cererea, ceea ce nu s-ar putea spune si despre industria cuprului si cea a aurului. Lucrurile nu stateau la fel in 2008, cand Fortunato Brescia si Pedro Brescia au cumparat mina Pitinga din bazinul Amazonului, dupa o scadere a pretului staniului cu peste 50%, din mai si pana in octombrie, in acel an.

Datorita acestei achizitii, grupul industrial fondat in secolul 19 de bunicul imigrant al lui Fortunato a devenit unul dintre cei mai mari producatori de staniu din lume, dupa Yunnan Tin Co., din China, si Smelting Corp., din Malaysia.

Distribuitorii de componente pentru Apple si Samsung au fost nevoiti sa gaseasca alte surse pentru a face rost de staniu, dupa ce Indonezia, cel mai mare producator de cositor la nivel mondial, pana nu demult, a restrictionat vanzarile ilegale de metal de pe insula Bangka, in septembrie. Ca urmare a acestei decizii, exporturile din Indonezia vor scadea cu o treime in acest an.

In aceste conditii, compania Minsur intentioneaza sa cresca productia de staniu cu 25% in 2014, dupa ce anul trecut din mina amazoniana au iesit 4.200 de tone de metal, comparativ cu 1.100 de tone, in 2010. Reprezentantii companiei au declarat ca in aceasta mina mai exista minereu de exploatat pentru inca sapte ani, dupa care vor fi cautate alte resurse in alte zone.

Preturile s-au triplat in ultimii 10 ani

Staniul se vindea cu 17.000 de dolari tona atunci cand Minsur a cumparat mina Pitinga, in urma cu sase ani. Acum, metalul gata de livrare se vinde cu 23.000 de dolari, iar analistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului, pretul va ajunge la 26.000 de dolari tona.

Pretul metalului s-a triplat in ultimii zece ani, dupa ce Uniunea Europeana a interzis folosirea aliajelor la producerea electronicelor. Cererea este de asemenea in crestere pentru ambalaje alimentare, a doua cea mai mare piata pentru producatorii de staniu, dupa cea de produse electronice. Firma de consultanta Barclays estimeaza un deficit de staniu de 5.000 de tone in acest an.

Foxconn Technology Group, cel mai mare producator de componente pentru Apple, foloseste mii de tone de cositor pentru fixarea componentele intre ele in interiorul iPhone-urilor si iPad-urilor. Samsung, Sony si LG foloseau, de asmenea, cositor din Indonezia, iar acum trebuie sa gaseasca o noua sursa pentru a importa metalul atat de pretios pentru industrie.

Pe aria de 300 de km detinuta de Pitinga pe malul Amazonului se gasesc si alte zacaminte rare, cum ar fi cele de niobiu si tantal, folosit de asemenea la fabricarea tranzistoarelor si condensatoarelor pentru echipamente electronice.

Cu resurse totale de 420.000 de tone de metale, Pitinga este cel mai mare depozit neexploatat din lume. Familia Brescia si-a construit un imperiu in Peru, companiile lor din industria financiara, bancara, imobiliara si de minerit contribuind la dezvoltarea masiva a economiei tarii sud-americane.

Bunicul lui Fortunato a venit in Peru in 1889 si a pus pe picoare o ferma. Dupa ce si-au pierdut o parte din terenuri in timpul nationalizarii din anii ’60, fiii lui au dezvoltat o afacere in domeniul pescuitului. In anii ’90, acestia si-au diversificat afacerile in domeniul bancar, operand BBVA Banco Continental SA, in parteneriat cu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, din Spania.

Potrivit unui raport al Barclays, piata globala a staniului va avea al cincilea an de deficit in 2014. In anul anterior, cererea a fost de 344.000 de tone, peste productia de 341.000 de tone. Iar analistii prevad o inrautatire a situatiei in anii viitori.