Actiunile Nokia au crescut cu 4,1% joi la Helsinki, dupa ce Wall Street Journal a scris ca Nokia si partenerul sau american, Microsoft, au facut progrese semnificative in ceea ce priveste un plan de fuziune intre Microsoft si divizia de telefoane mobile a Nokia. Discutiile nu au condus insa la o tranzactie, informeaza Mediafax.

La inceputul acestei saptamani, un director executiv al Huawei a declarat ca grupul chinez ar fi interesat de preluarea completa a Nokia, transmite Bloomberg. Huawei, locul 3 pe piata smartphone-urilor, vrea sa atace primele doua pozitii, ocupate autoritar in ultimii doi ani de Samsung si Apple.

Nokia, care controla in 2006 mai mult de jumatate din piata telefoanelor mobile, a decazut odata cu aparitia Apple iPhone si a smartphone-urilor bazate pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Compania a pierdut 90% din valoarea de piata in ultimii cinci ani si a iesit din top 5 al celor mai mari producatori de smartphone-uri. In prezent, capitalizarea de piata a grupului finlandez este de aproximativ 11 miliarde euro.

Nokia incearca sa recupereze din cota de piata pierduta in favoarea unor companii precum Apple si Samsung, dezvoltand seria de smartphone-uri performante Lumia, echipate cu sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft. Avand in vedere dorinta Nokia de a-si revigora afacerile si profitabilitatea si ambitiile Microsoft in zona dispozitivelor wireless, tranzactia ar aduce beneficii ambelor companii, comenteaza un analist finlandez, citat de Bloomberg. Contactati de Bloomberg, reprezentantii Microsoft si Nokia au refuzat sa comenteze informatiile.

Nokia si Microsoft au un parteneriat strans, smartphone-urile companiei finlandeze fiind echipate in exclusivitate cu sistemele de operare dezvoltate de grupul american.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, venit in 2010 de la Microsoft, a renuntat la peste 20.000 de angajati si a inchis numeroase fabrici si centre de cercetare, in incercarea de a redresa compania si de a genera lichiditati pentru investitii in dezvoltarea smartphone-urilor. Elop se bazeaza pe Microsoft pentru partea software a produselor Nokia.