Nokia, a carei divizie de telefoane mobile urmeaza sa fie preluata in curand de catre Microsoft, planuieste sa introduca inca din aceasta luna un smartphone pe care va rula sistemul de operare Android de la Google, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de WSJ.

Inginerii de la Nokia lucrau deja la un telefon cu Android inca dinainte ca Miscrosoft sa anunte preluarea diviziei in septembrie anul trecut, tranzactie in valoare de 5,4 miliarde de euro. Iar pana acum nu era sigur daca noul telefon va fi prezentat la Mobile World Congress, care incepe pe 24 februarie la Barcelona.

Decizia tardiva de a lansa un smartphone cu Android demonstreaza cat de mult s-a inselat Nokia in ceea ce priveste evolutiile de pe piata telefoanelor inteligente. Din motive tehnice, telefoanele cu sistem de operare Windows de la Microsoft nu au putut fi pastrate la preturi accesibile, ceea ce a reprezentat atuul celorlalti producatori de smartphone-uri pe pietele emergente.

Nokia a fost la un moment dat regele telefoanelor mobile pe aceste piete in curs de dezvoltare. Dar a pierdut teren pentru ca nu a raspuns cu promptitudine la popularitatea sistemului Android, castigata in multe dintre aceste tari. India, tara in care telefoanele Nokia cu sistem Symbian aveau o importanta cota de piata in urma cu cativa ani, a fost acaparata de telefoanele cu Android, sistemul de operare fiind instalat pe 93% din smartphone-urile care au fost importate de retailerii din aceasta tara.

In aceste conditii, chiar daca mult prea tarziu, Microsoft pare sa fi inteles acest lucru si va incepe sa produca telefoane cu Android, pe o piata dominata de Google, Apple si Samsung. In acelasi timp, Microsoft se va concentra in continuare pe Windows Phone, cu care va concura cu device-urile mai scumpe de la Apple si Samsung.

Potrivit surselor citate, telefoanele de la Nokia vor fi diferite fata de celelalte care ruleaza sistemul Android si nu vor avea acces la unele dintre aplicatiile din Google Play. In schimb, telefoanele vor veni cu un serviciu digital instalat, creat de Nokia si Microsoft, inclusiv serviciul de harti Here si cel de muzica MixRadio, precum si un app store creat de Nokia.

Google nu a facut niciun comentariu legat de aceste informatii.

Potrivit unui executiv din companie, unul dintre motivele pentru care Microsoft a achizitionat Nokia a fost acela de a atrage cat mai multi clienti de pe pietele emergente. Cand acesti clienti vor dori un telefon mai scump, atunci Microsoft va fi pregatita sa le ofere unul, comenteaza WSJ.

Reprezentantii Microsoft declarau, toamna trecuta, ca trebuie sa vanda 50 de milioane de telefoane Nokia pentru ca divizia sa iasa pe profit. Luna trecuta, Nokia a anuntat ca a vandut 30 de milioane de Lumia Windows in tot anul 2013.