Nokia se va muta in portofoliul Microsoft, dupa ce gigantul IT a acceptat sa plateasca 5,44 miliarde de euro si sa cumpere divizia de telefoane si patentele inregistrate ale companiei finlandeze, titreaza Bloomberg.

Nokia a avut parte de o ultima perioada foarte slaba, in care cota de piata a scazut constant, dar preluarea sa de catre Microsoft a luat totusi prin surprindere. Intelegerea presupune achitarea a 3,79 miliarde de euro pentru dispozitive si inca 1,65 miliarde pentru patente.

Finlandezii aveau mare nevoie de lichiditati in acest moment, cererea pentru telefoanele sale fiind tot mai mica, iar in ianuarie a trebuit sa faca 20.000 de concedieri.

“Dupa o analiza riguroasa despre cum putem sa maximizam valoarea actiunilor, luand in calcul diverse alternative, suntem de parere ca tranzactia este cea mai buna cale pentru Nokia si actionarii sai”, a declarat presedintele Risto Siilasmaa.

Potrivit informatiilor de pana acum, directorul executiv al Nokia, Stephen Elop, se va retrage de la conducere, dar va lucra pentru Microsoft. Siilasmaa este cel care ii va lua temporar locul, devenind CEO interimar.

Citeste si: Povestea unui succes devenit istorie. Drama producatorului de telefoane Nokia, care nu a stiut sa-si foloseasca notorietatea in batalia telefoanelor inteligente

Canadianul Stephen Elop a fost primul CEO al Nokia fara origini finlandeze si a preluat carma companiei in septembrie 2010. Din 1998, a lucrat la Micromedia, unde a detinut initial diverse posturi de juniorat in departamentele de IT, timp de sapte ani.

Din 2005, dupa preluarea companiei de catre Adobe, a devenit presedintele operatiunilor Adobe Systems, post la care a renuntat un an mai tarziu.

In cadrul Microsoft, a activat din ianuarie 2008 pana in septembrie 2010, ca sef al diviziei de business, responsabil de Microsoft Office si Microsoft Dynamics, timp in care a lansat pachetul Office 2010. A venit apoi la Nokia, preluand pozitia de CEO, pentru unui salariu anual de 1,4 milioane de dolari si a unui bonus la semnarea contractului de 6 milioane de dolari.

Nokia a raportat in iulie o scadere cu 27% a numarului de dispozitive vandute in al doilea trimestru, pierzand astfel peste cinci miliarde de euro in noua trimestre.

Pe de alta parte, Microsoft s-a straduit sa mentina activ interesul consumatorilor pentru produsele sale, dupa ce acestia au inceput sa renunte la Windows pentru sistemele de operare si gadgeturile mobile de la Apple si alti producatori.

Facebook si Google au avut si ele abordari indraznete in domeniul socializarii si al publicitatii online, zona in care Microsoft ramane in continuare o prezenta slaba.

Crestere record pentru actiunile Nokia la bursa, de 45%, dupa acordul cu Microsoft

Bursele vest-europene au deschis marti cu variatii nesemnificative, in asteptarea datelor privind industria prelucratoare din Statele Unite, insa actiunile Nokia afiseaza o crestere record, de 45%, dupa ce Microsoft a anuntat ca va prelua divizia de telefoane mobile a companiei finlandeze.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,1% marti dimineata, dupa ce a crescut luni cu 1,9%, cea mai solida crestere din ultimele opt saptamâni.

Nokia a crescut cu 45%, la 4,29 euro, cea mai buna deschidere din 1991. Microsoft va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 5,44 miliarde euro, tranzactie care include si un portofoliu consistent de brevete de inventie, au anuntat cele doua companii.