Nokia domina altadata piata, dar vremurile s-au schimbat. Iar acum, Microsoft, care a cumparat divizia de telefoane Nokia, anunta ca va renunta la acest brand, pe care il considera invechit. Insa numele ''Nokia'' le starneste multor oameni amintiri frumoase.

Dar, intr-o lume in care tehnologia avanseaza ametitor de repede, vechile Nokia nu prea mai aveau cautare. Microsoft a cumparat divizia de telefoane a companiei anul trecut si a modernizat produsele. Acum insa, se pregateste sa renunte cu totul la aceasta marca.

De acum inainte, telefoanele inteligente ale companiei se vor numi Lumia. Este sfarsitul unei epoci pentru Finlanda, locul unde s-a nascut Nokia.

Toni Toikka, presedintele unei companii finlandeze: ''Face parte din cultura finlandeza si acum dispare. Este o lovitura uriasa. 90% dintre finlandezi spun ca e un lucru foarte rau''.

Prim-ministrul finlandez crede ca Microsoft nu e singurul vinovat pentru moartea telefoanelor Nokia. ''iPhone a omorat Nokia si iPad a omorat industria finlandeza a hartiei'', a spus el.

Pierderea e insa mai mult simbolica. Altadata, Nokia era responsabila de un sfert din cresterea economica a Finladei, dar lucrurile nu mai stateau asa de cativa ani buni. Samsung si Apple depasisera de mult Nokia in preferintele utilizatorilor.

Toni Toikka: ''Doar anul trecut, am pierdut 7.000 de locuri de munca la Nokia, dar asta nu e tot, pentru ca multe alte companii depindeau de Nokia''.

Finlandezii se consoleaza cu ideea ca mai au si alte branduri care s-au impus in lume. Unul dintre ele este Rovio, compania care a creat jocul Angry Birds.