Cu un pret pornind de la 89 de euro (122 de dolari) fara taxe si adaosuri, telefoanele Nokia X, X+ si XL se incadreaza intr-un segment atractiv de piata in tari ca India, Indonezia sau Rusia si umple un gol in portofoliul producatorului finlandez, potrivit Mediafax.

Nokia X si X+ sunt echipate cu ecrane cu diagonala de 4 inci, la preturi de referinta de 89 euro, respectiv 99 euro, modelul mai scump oferind mai mult spatiu de stocare gratie unui card de memorie. Nokia XL, cu un pret de lista de 109 euro, vine cu un ecran mai mare.

Modelele sunt echipate cu o varianta puternic modificata a sistemului de operare Android, care preia elemente de la seria de telefoane low-cost Nokia Asha si de la Windows Phone.

Microsoft, dezvoltatorul sistemului de operare Windows, a convenit in toamna anului trecut preluarea producatorului de telefoane mobile Nokia intr-o tranzactie de 5,4 miliarde euro, care ar trebui sa fie perfectata in urmatoarele saptamani.

Nokia a creat modele bazate pe Android in incercarea de a se impune pe pietele emergente, unde sistemul de operare al Google a acaparat preferintele consumatorilor si domina vanzarile datorita modelelor numeroase de telefoane cu preturi in jur de 100 de dolari.

Microsoft a anuntat duminica, la Barcelona, ca a extins portofoliul de producatori de telefoane pentru Windows Phone, cele mai importante nume noi care s-au alaturat companiei americane fiind Lenovo si Hon Hai Precision Industry, proprietarul Foxconn.

Microsoft a promis ca va reduce exigentele hardware ale platformei Windows Phone, pentru a incuraja dezvoltarea de modele mai ieftine destinate pietelor emergente.

Nokia a evitat sa numeasca seria X "telefoane Android", preferand sa descrie modelele drept dispozitive "care pot rula aplicatii Android".

Smartphone-urile sunt bazate pe sistemul de operare Android, insa cu o interfata puternic modificata, care seamana cu cea regasita pe modelele cu Windows Phone ale companiei. Totodata, clientii nu vor avea acces la magazinul de aplicatii al Google sau la serviciile Google Maps si Google Drive, modelele avand preinstalat software dezvoltat de Nokia si Microsoft, motorul de cautare Bing, Skype, un magazin propriu de aplicatii si softul de navigatie Nokia HERE.