Tableta N1 este primul dispozitiv lansat de Nokia din aprilie, de cand Microsoft a incheiat preluarea diviziei de telefoane a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, pana in prezent.

Nokia nu are voie sa produca smartphone-uri pana in 2016. 

Pret si caracteristici

N1 este prima tableta care va avea un "motor predictiv" care va "invata" treptat obiceiurile utilizatorului si va crea scurtaturi catre cele mai folosite aplicatii, contacte si continuturi web, spun reprezentantii companiei.

Tableta are un ecran de 7,9 inci, un procesor quad-core de 2.4 GHz si o memorie de stocare de 32 GB. Dispozitivul ruleaza sistemul de operare Android Lollipop al Google. 

In urma cu trei luni, Ramzi Haidamus, unul dintre directorii Nokia, a afirmat ca tableta N1 va fi la fel de buna precum iPad mini al Apple si va costa mai putin. El a precizat ca tableta N1 este doar primul dintre echipamentele care vor fi produse sub marca Nokia. 

De altfel, pretul modelului N1 este de 249 de dolari plus taxe, in timp ce modelul iPad mini 3, lansat in octombrie de Apple, are un pret de pornire de 399 de dolari. 

Foxconn se va ocupa de productia, distributia si vanzarea echipamentului si va asigura serviciile cu clientii. In schimb, producatorul chinez va folosi designul si standardele furnizate de compania finlandeza si urmeaza sa plateasca pentru licenta de folosire a marcii Nokia. 

Actiunile Nokia au urcat cu 1,8% pe bursa din Helsinki dupa prezentarea tabletei. Pana in prezent, titlurile Nokia au avansat cu 5,3% in acest an, compania avand o valoare de piata de 23,6 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. 

Nokia a decis anul trecut sa vanda divizia de telefoane mobile, dupa ce aceasta a inregistrat pierderi de peste 5 miliarde de euro noua trimestre.

Nokia a fost cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu o cota de piata de peste 50%, insa in ultimii ani a iesit din topul primilor cinci mari producatori mondiali, pe fondul cresterii popularitatii iPhone-urilor si smartphone-urilor care folosesc sistemul Android.