Permitand activarea unui parametru al telefonului, de a urmari traseul parcurs de o persoana, smartphone-ul Apple poate fi folosit pentru colectarea de "date foarte sensibile", a explicat Ma Ding, directoarea Institutului de securitate a Internetului de la Universitatea pentru securitate publica a poporului, transmite Mediafax.

De exemplu, a detaliat ea in acest lung reportaj difuzat vineri, "daca utilizatorul este un jurnalist, se pot deduce locurile unde merge acesta sau unde sunt realizate interviuri si, prin urmare, pot fi vazute domeniile in care lucreaza: politic sau economic". 

Potrivit lui Ma, geolocalizarea a milioane de utilizatori de iPhone ar putea permite strangerea de informatii cu privire la conditiile de viata sau economice ale unei tari, "chiar secrete de stat". 

Apple a reactionat si a dat asigurari clientilor ca aceasta functie de localizare nu poate fi folosita pentru identificarea activitatilor utilizatorilor, relateaza Bloomberg. 

Apple a scris pe site-ul companiei din China ca "nu a lucrat niciodata cu vreo agentie guvernamentala, din nicio tara, pentru a crea vreo usa din spate la produsele sau serviciile firmei"

Functia de localizare este folosita la accelerarea aplicatiilor proiectate sa arate utilizatorilor iPhone unde se afla, precum si sa ii ajute in timpul sofatului, pentru a evita aglomeratia. Aceasta functie poate fi oprita, iar informatiile legate de locul unde se afla utilizatorul sunt stocate doar in telefon, protejat de parola acestuia, nefiind disponibile pentru alte persoane, a precizat compania americana. 

"Apreciem efortul televiziunii CCTV de a ajuta la educarea clientilor in acest domeniu pe care il consideram foarte important. Dorim sa ne asiguram ca toti clientii din China cunosc ce facem si ce nu facem atunci cand este vorba despre confidentialitate si date persoane", potrivit comunicatului Apple. 

Apple, Microsoft, Google si Facebook se afla printre companiile americane criticate de presa de stat din China, pe fondul escaladarii acuzatiilor legate de spionaj cibernetic si hacking.  Tensiunile au aparut in urma punerii sub acuzare a cinci ofiteri de armata chinezi, pentru ca ar fi patruns in sistemele IT ale unor companii americane, precum si a dezvaluirilor facute anul trecut de fostul contractor al Agentiei Nationale de Securitate din SUA Edward Snowden. 

Luna trecuta, un comentariu de pe un microblog al publicatiei People’s Daily afirma ca Apple, Microsoft, Google si Facebook au colaborat la un program american secret de monitorizare a Chinei. Televiziunea de stat CCTV a relatat anterior ca autoritatile unei provincii chineze au fost sfatuite de un profesor sa nu cumpere computere cu sistemul Windows 8, din cauza posibilelor riscuri legate de securitatea informatiilor. 

Vestile referitoare la iPhone au venit dupa ce autoritatile centrale chineze au cerut unor trei operatori de telefonie mobila de stat sa reduca cheltuielile de marketing, intrucat cheltuiesc prea mult pentru subventionarea si promovarea unor aparate de tipul telefoanelor Apple, au declarat surse apropiate situatiei. 

Compania China Mobile Communications a inceput comercializarea iPhone in ianuarie, dupa sase ani de negocieri.  Reducerea subventiilor ar face mai costisitoare produse precum iPhone sau Galaxy S5 al Samsung, favorizand producatorii autohtoni de telefoane mai ieftine, ca Xiaomi, Lenovo si Coolpad Group.

Aceasta nu este prima data cand Apple este tinta presei oficiale in China. 

Compania californiana a fost in 2013 subiectul unei campanii orchestrate de presa chineza in numele apararii consumatorilor, care i-a reprosat o proasta calitate a serviciilor sale dupa vanzare. 

Apple a publicat ulterior pe site-ul sau de Internet o scrisoare in chineza in care directorul sau, Tim Cook, isi prezenta "scuze sincere". 

Aceasta campanie a profitat atunci de nemultumirea clientilor. Dar sambata, internautii chinezi au primit mult mai critic acuzatiile CCTV. 

"Abia acum descopera CCTV acest lucru?", ironizeaza unul dintre ei, intr-un microblog.  Alti chinezi au acuzat televiziunea publica de faptul ca vizeaza sistemul de operare iOS al Apple, neglijand sa studieze potentialele pericole ridicate de alte telefoane intelgente. 

"Aproape toate telefoanele inteligente fabricate in China functioneaza cu Android (sistem de operare conceput de Google, n.red.). Este el mai sigur? CCTV ignora in mod expres acest lucru si insala lumea!", afirma un alt internaut.