“iPhone-urile sunt foarte valoroase. Asa ca magazinele Apple lanseaza un nou program prin care vine in ajutorul celor care vor sa isi aduca vechea generatie de iPhone pentru refolosire sau reciclare”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Nu exista o grila asupra sumei ce va fi rambursata in schimbul device-urilor vechi, insa aceasta va depinde in mod cert de modelul telefonului si de starea sa de functionare. Potrivit blogului 9to5mac, utilizatorii ar putea lua in jur de 250 de dolari pentru un Iphone 5 in stare buna si intre 80 si 140 de dolari pentru un iPhone 4.

In luna iunie, Bloomberg cita mai multe surse anonime care spuneau ca Apple colaboreaza cu firma de reciclare Brightstar si ca telefoanele predate de clienti ar putea fi reconditionate de Apple si vandute pe pietele emergente din intreaga lume.

Potrivit ultimelor declaratii, Tim Cook nu se arata impotriva acestei idei, dand exemplu operatorii de telefonie mobila AT&T si Verizon, care folosesc aceeasi practica.

Vad ca operatorii o fac si imi place si aspectul care priveste protectia mediului, partea aceasta mi se pare chiar incurajatoare”, a declarat Cook.

Citeste si: iPhone la 1 euro. Cine vinde, in Romania, smartphone-ul de la Apple cu acest pret

Apple oferea deja o posibilitate similara, prin e-mail, insa noutatea in acest caz este rapiditatea. Clientul nu trebuie sa mai astepte zile sau saptamani pentru primirea voucherului, ci poate beneficia de el direct din magazin.

Blogul 9to5Mac relateaza ca in unele magazine Apple din Texas functioneaza deja o varianta pilot a programului. Potrivit informatiilor, cei care isi aduc vechiul telefon, ca de exemplu iPhone 4 sau iPhone 4S vor primi un card de discount, valabil in cazul achizitionarii iPhone 5. Cel mai probabil, modelul 5 va intra apoi in program, putand fi returnat pentru o reducere la cumpararea variantei 5S.

Nu se stie insa daca modelele mai vechi de iPhone vor fi incluse in aceasta oferta dar, avand in vedere valoarea redusa de repunere in vanzare, acest lucru este putin probabil.

Analistii sunt de parere ca acest program de schimb va ajuta Apple sa isi pastreze clientii, mai ales intr-o perioada in care cresterea din piata smartphone-urilor a incetinit vizibil. Exista insa riscul unei canibalizari intre produsele companiei americane, daca acestea vor invada piata intr-un ritm prea accelerat. Astfel, cei care vor face pasul de a-si lua un telefon nou contra unui model vechi de iPhone, ar putea ramane cu achizitia facuta pentru urmatorii doi ani, fara sa mai fie interesati sa il schimbe, daca producatorul va lansa anul viitor o noua versiune.

Daca este sa ne luam dupa tiparul ultimelor lansari, urmatorul model de la Apple ar trebui sa apara pe piata in aceasta luna si se va numi iPhone 6 sau iPhone 5S. Apple a lansat un nou model in fiecare an, iar ultimele doua variante aparute au iesit pe piata in septembrie, respectiv octombrie. Deocamdata insa, compania americana e hotarata sa isi mentina intentiile secrete.