"Ca urmare a deciziilor adunarilor generale ale actionarilor ale fiecarei companii, Romtelecom si Cosmote Romania anunta noile denumiri oficiale. Astfel, incepand cu jumatatea lunii septembrie, Romtelecom si Cosmote Romania vor comunica sub acelasi brand: Telekom Romania, in timp ce denumirile legale vor fi Telekom Romania Communications SA (in loc de Romtelecom SA), respectiv Telekom Romania Mobile Communications SA (in loc de Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA)", se arata intr-un comunicat comun al celor doi operatori.

Cei doi operatori romani sunt controlati de grupul elen OTE. La randul sau, OTE este controlat de grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni.

Pentru a pune in practica schimbarile implicate de noul brand comun, peste 2.000 de persoane lucreaza la peste 100 de proiecte complexe de marketing, vanzari, IT, resurse umane sau din domeniul imobiliar.

Potrivit datelor din comunicat, un numar de 43 de magazine corporate vor fi renovate in intregime in acest an, in linie cu identitatea si grafica noului brand.

"Dintre acestea, sapte concept stores vor oferi clientilor o experienta interactiva, hi-tech, conform standardelor Deutsche Telekom", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, cei doi operatori vor avea un singur call centre, un singur website si o singura prezenta in social media pentru toti utilizatorii de servicii fixe sau mobile.

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii. Actionari sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%. Anul trecut, compania a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012. Profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 147,7 milioane de euro la nivelul intregului an, in scadere cu 11,1% comparativ cu 2012, potrivit Mediafax.

Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. In 2013, veniturile au scazut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro. Profitul operational pro forma inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai redus fata de 2012. Operatorul mobil are ca actionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Romtelecom - 30%.