Daca gasiti pe internet o oferta de vacanta, prea buna ca sa fie adevarata, verificati informatia la agentie. Sunt pline paginile virtuale de hoteluri imaginare sau de sejururi de vis in mijlocul campului.

„Daca dai click pe o vacanta care pare incredibila, e posibil sa-ti petreci craciunul sau revelionul acasa si sa fii lasat si fara bani pe card", explica specialistii in domeniu.

Iata un alt exemplu: Mos Craciun apare brusc pe ecran si va spune ca ati castigat un smartphone. "Poate sa duca fie la o frauda, in sensul ca niciodata nu o sa vezi premiul si ti se cere sa dai un sms la un numar premium sau esti infectta cu un virus care iti ia datele", explica Sincron Bianca, specialist securitate. 

Daca vreti sa ii scrieti mosului, mai bine apelati la clasica scrisoare. Multe dintre formularele de pe internet, care promit ca va fac legatura direct in Laponia, sunt false. Orice oferta care suna prea bine trebuie verificata cu atentie.

Sunt vulnerabile si telefoanele mobile. Virusii care pot citi si trimite mai departe toate mailurile si contactele sunt ascunsi in aplicatii de Craciun.

Escrocii nu profita doar de imaginea Mosului, ci si de cei care cauta sa cumpere cadouri. Asa ca au aparut firme false de curierat, telefoane stricate si bijuterii sau accesorii care numai din aur sau argint nu sunt.