Amenintari informatice, precum AndroRAT si Dendroid, permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanta fara ca posesorii terminalelor sa stie, permitand desfasurarea de operatiuni ca trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau initierea de apeluri.

In general, acestea se instaleaza prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicatii disponibile in piata, procurate in special din magazine neoficiale.  

La nivel general, cel putin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piata in anul precedent, in crestere cu 24% fata de anul 2013.

Circa 60% dintre amenintari tintesc companii mici si mijlocii, pe fondul unei alocari reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatica.  

Reprezentantii CJS, in parteneriat cu Bitdefender si CERT-RO, au organizat, luni, un workshop destinat acumularii de cunostinte legate de amenintarile informatice care vizeaza terminale mobile, unde au participat reprezentanti ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Nationale Anticoruptie si DIICOT.