Smartphone-urile contin aur, dar cat de mult? Pornind de la o cercetare a Universitatii New South Wales, jurnalistii de la BBC au facut cateva calcule.

Astfel, daca fiecare dintre cei 1.100 de calatori ai unui tren de metrou din Sidney ar avea telefon, acest lucru ar insemna ca, impreuna, au 62 de grame de aur. Adica sase inele de aur.

Daca, in schimb, toti locuitorii unui oras ca Sidney, care are 4,3 milioane de rezidenti, ar avea telefon, s-ar strange 243 de kg de aur, din care s-ar putea face 2.400 de inele de aur. Infograficul poate fi citit aici.

Nu numai telefoanele contin metale pretioase, ci si calculatoarele sau laptopurile. Toata treaba este sa stii cum sa separi aurul de restul lucrurilor.

In laborator, dupa ce sunt scoase din electronice, componentele reciclabile trebuie maruntite. Bucatelele sunt trecute printr-un alt tocator, pentru a obtine o pulbere si mai fina. Aceasta este udata si turnata intr-o masa speciala, unde metalul din microcipuri, placi de baza sau telefoane se separa de bucatile de plastic. Se obtine astfel un amestec polimetalic.

Pulberea este sortata din nou. De data aceasta in laborator, prin separare electrica si magnetica. Pulberea rezultata, care contine tot felul de metale, este apoi introdusa intr-un reactor. Iar amestecul este supus mai multor tratamente chimice, cu ajutorul unor reactivi. 12 ore mai tarziu toate metalele sunt separate. Iar dintr-o tona de pulbere metalica se obtin pana la 100 de grame de aur.

Nu va faceti insa iluzii. Echipamentele din laborator nu sunt suficient de mari si eficiente pentru a produce profit. Pe langa multe alte metale care pot fi valorificate, dintr-o tona de telefoane mobile pot fi scoase 55 de grame de aur. Din aceeasi cantitate de placi de baza pot fi extrase 30 de grame de aur si 400 de argint. Iar cine are rabdare sa stranga o tona de microcipuri poate sa obtina pana la 2 kilograme si jumatate de aur.