Stratul protector poate sa acopere de la haine, la ziare si telefoane mobile si este de o mie de ori mai subtire decat un fir de par.

Scopul initial al acestei tehnologii era sa ofere o protectie in plus uniformelor purtate de soldati. Uniformele ar trebui sa fie proiectate in asa fel incat sa fie nu doar impermeabile, ci sa respinga infiltrarea oricarei alte substante care ar putea pune in pericol viata soldatilor”, spune dr. Stephen Coulson, inventatorul metodei.

Procesul are loc la nivel molecular si nu poate fi observat cu ochiul liber. Obiectul care se doreste protejat este introdus intr-o camera speciala, care este apoi vidata. Un jet de substante chimice este apoi pulverizat in incapere, acestea acoperind obiectul atat la exterior, cat si in interior.

Descoperirea a venit in urma a ani intregi de munca si cercetare, iar revelatia a aparut in momentul in care am pus mai multe picaturi de apa pe un material si, in loc ca acestea sa fie absorbite, pur si simplu s-au rostogolit”, povesteste Coulson.

Cercetatorii de la P2i, compania care a introdus pe piata aceasta tehnologie, au testat pentru prima data substanta pe telefoanele Motorola. In urma parteneriatului, au ajuns sa fie modificate peste doua milioane de telefoane.

P2i lucreaza in prezent cu primii zece producatori de telefoane mobile. Scopul companiei este sa dezvolte contracte de colaborare cu marile branduri vestimentare, precum Nike sau Adidas, pentru ca fiecare fabrica si linie de productie sa aiba cate o camera vidata, pulverizarea substantei protectoare devenind astfel un procedeu standard.

Anul acesta au fost lansate deja multe gadgeturi la CES 2013.