Producatorul finlandez, al carui business principal a ramas productia de echipamente de telecomunicatii dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft, ar putea anunta preluarea departamentului de dispozitive wireless de la Alcatel in cursul acestei saptamani, au declarat sursele citate, sub protectia anonimatului.

Desi Nokia a luat in considerare o preluare totala a Alcatel, scenariul cel mai probabil ramane doar achizitionarea diviziei de echipamente wireless, au mai spus sursele, care au adaugat ca pana in prezent nu a fost semnat un acord, existand si posibilitatea ca preluarea sa cada.

Afacerea diviziei de wireless a generat in 2014 4,7 mld. euro, adica mai mult de o treime din vazarile totale ale Alcatel.

Orice intelegere intre cele doua companii va avea nevoie, insa, de acordul guvernului de la Paris, care a adoptat recent o legislatie care blocheaza preluarea companiilor franceze de catre marile corporatii. Sursele citate au mai declarat, pentru Bloomberg, ca oficiali francezi au cerut deja asistenta unor consultanti in tranzactii internationale, pentru protectia afacerii si a locurilor de munca.

Reprezentantii Nokia si Alcatel au refuzat sa comenteze asupra subiectului.

Actiunile Alcatel au crescut cu 11% pe bursa americana, valoarea de piata a companiei ajungand astfel la 12,5 mld. dolari. Titlurile Nokia erau, de asemenea, in urcare cu 3,1%, compania finlandeza ajungand la o capitalizare de 30,6 mld. dolari.

Nokia pariaza 100 mil. dolari pe masinile SF ale viitorului

Nokia a anuntat, anul trecut, ca planuieste sa investeasca 100 de milioane de dolari in dezvoltarea de masini inteligente, alaturandu-se astfel CEO-ului de la Tesla Motors,vizionarul Elon Musk, sau gigantului Google, care a lansat masina fara sofer.

Investitiile, care se vor face prin intermediul unui nou fond detinut de companie, se adreseaza in principal dezvoltarii business-ului de tehnologie de localizare si harti pentru masini, au anuntat reprezentantii companiei.

Nokia incearca sa-si reconstruiasca business-ul si sa se extinda, dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft, pentru suma de 5,4 miliarde de euro.

Vedem cat de mult se inoveaza in industria auto, prin combinarea mobilitatii cu internetul. Masina devine din ce in ce mai mult o platforma care interactioneaza cu smartphone-ul si pentru care se dezvolta din ce in ce mai multe aplicatii si servicii”, a declarat intr-un interviu Paul Asel, partener al fondului de investitii al Nokia.

Nokia si-a marit business-ul de tehnologii de localizare prin achizitonarea furnizorului de harti Navteq Corp., in 2008, pentru suma de 8,1 miliarde de dolari, si a producatorului de tehnologie 3D pentru harti Earthmine Inc., in 2012.

In prezent, Nokia furnizeaza date cartografice pentru Amazon, Microsoft, Yahoo! si patru din cele cinci sisteme de navigare auto, segment crucial in industria auto, in conditiile in care sistemele interconctate ale viitorului folosesc din ce in ce mai multe date.

Citeste si: Nemtii au desemnat cele mai bune anvelope, atat pentru carosabil umed, cat si pe uscat. "Nu au nicio slabiciune"