Autoritatile antitrust ale UE s-au concentrat, in faza preliminara a investigatiei, pe acordurile dintre Google si furnizorii de smartphone-uri care ar putea incalca reglementarile privind concurenta, arata documente obtinute de Financial Times si citate de Mediafax.

Investigatia informala, deschisa de peste un an, a fost accelerata de sesizari recente transmise Comisiei de 14 companii rivale intre care Microsoft, Nokia si Oracle.

Acuzatiile includ licentierea software-ului Android sub costuri si "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amanarea lansarilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.

Comisia va analiza si daca Google a impus acorduri de exclusivitate cu producatorii de smartphone-uri si tablete in privinta preinstalarii unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei impreuna cu Android, precum YouTube.

Utilizarea la scara larga a Android de catre producatorii de smartphone-uri a consolidat pozitia Google de lider pe servicii mobile online, precum cautare sau harti. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vanzarilor la nivel global in primul trimestru din acest an, in urcare de la 57% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare Gartner.

Platforma Android este open source, astfel ca poate fi folosita gratuit de producatorii de telefoane, insa rivalii se plang ca dominatia sistemului de operare ofera Google un avantaj incorect pentru servicii precum YouTube, care genereaza venituri uriase din publicitate online. Potrivit datelor eMarketer, Google incaseaza aproape 56% din veniturile din publicitatea pe smartphone-uri si tablete la nivel global.

Comisia a transmis producatorilor de telefoane si operatorilor de telefonie mobila un chestionar de 82 de intrebari pentru a strange informatii. Cererea transmisa companiilor nu inseamna ca executivul comunitar va incepe obligatoriu o ancheta vizand practicile Google.