Dupa ce anul trecut Vodafone si-a vandut participatia pe care o detinea la operatorul american de telefonie mobila Verizon Wireless, gigantul telecom genereaza aproximativ jumatate din veniturile sale in moneda euro.  

"Este o alegere logica. Afacerile din Marea Britanie reprezinta aproximativ 10% din grup", a declarat directorul financiar de la Vodafone, Nick Read.  

In urma acestei tranzitii, doar trei din cele mai mari 10 companii incluse in principalul indice bursier al bursei de la Londra, FTSE-100, isi vor publica rezultatele financiare in lire sterline.

Si companiile petroliere britanice BP Plc si Royal Dutch Shell Plc au decis sa raporteze rezultatele financiare in dolari, pentru ca acesta este moneda in care este cotat produsul lor la nivel global.

Producatorul de bere SABMiller Plc si compania farmaceutica AstraZeneca Plc isi publica si ele rezultatele in dolari in timp ce Unilever Plc a optat pentru euro.  

"Cred ca exista o ratiune pentru aceasta decizie. Cel mai corect lucru este sa raportezi rezultatele in moneda in care realizezi majoritatea castigurilor" a declarat Kit Juckes, analist la biroul din Londra al Societe Generale SA.  

Pentru majoritatea marilor companii multinationale, Marea Britanie este o piata prea mica care sa justifice calcularea rapoartelor trimestriale in lire sterline. In plus, renuntarea la lira sterlina ajuta la evitarea fluctuatiilor cursului de schimb.

De la inceputul anului si pana in prezent, lira sterlina s-a apreciat cu 9% in raport cu euro pe fondul negocierilor tensionate dintre Grecia si creditorii sai internationali in timp ce in raport cu dolarul american lira a pierdut 3%.  

Premierul britanic, David Cameron, a promis ca va organiza pana la sfarsitul lui 2017 referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.  

Vodafone are divizii in 26 de tari, 57 de retele partenere in intreaga lume si operatiuni de broadband fix in 17 tari.