George Buhnici: In zilele noastre, sa fii operator telecom nu mai inseamna doar voce, SMS si internet mobil. Ce urmeaza?

Julien Ducarroz: Dupa cum probabil ca ati vazut in aceste zile, ne indreptam spre internet de mare viteza si spre ceea ce poti face cu telefonul sau cu smartphone-ul tau. Desi ne asteptam ca SMS-ul si serviciile de voce sa ramana principalele activitati ale afacerii noastre, vom adauga din ce in ce mai multe servicii care sa ne aduca profit.

Am vazut cu totii la acest Congres ca tendinta este spre telefoane din ce in ce mai mari, am vazut producatori care vin cu telefoane cu ecrane de 6 inch, care au devenit practic tablete, deci cele doua fuzioneaza. Ceea ce conteaza este ca acest gen de device-uri sunt acum parte din afacerile operatorilor telecom.

Dupa cum ati vazut, avem cateva aplicatii care demonstreaza ca suntem capabili sa folosim multiscreen-ul in cazul sistemului cloud, unde iti poti salva fotografiile din telefon, iar atunci cand esti acasa le poti accesa prin intermediul televizorului, de pe tableta sau de pe calculator.

G.B: La ce sa ne asteptam de la serviciile dvs. de cloud? Ce fel de servicii veti aduce pe piata din Romania si cand?

J.D: Le vom aduce foarte curand, vrem sa fie o surpriza, dar cel mai important lucru la care trebuie sa se astepte clientii este ca vor putea avea tot timpul informatie, acces la contacte, adress-book si la fisiere multimedia in cloud, care vor putea fi accesate de pe orice dispozitiv care are ecran. Dupa cum spuneam, daca salvezi ceva in telefon, mai tarziu poti arata familiei tale continutul fie pe tableta, fie pe ecrane mai mari.

G.B: Ce puteti sa ne spuneti despre jocuri?

J.D: Ne dezvoltam si pe zona de jocuri. Dupa cum stiti, una dintre principalele caracteristici, in afara vitezei, este delay-ul, in functie de care poti interactiona live cu jocul si poti juca in retea.LTE ofera acest lucru cu o latenta foarte mica, asa ca de indata ce vom pune la punct aceasta tehnologie, vom lansa si o aplicatie de jocuri in cloud.

G.B: Cum stau lucrurile cu cresterea LTE-ului? Cand vom avea acoperire LTE la nivel national, viteze decente si mai multe device-uri care sa permita acest lucru?

J.D: La inceputul lui 2012 am inceput sa punem la punct reteaua pentru Bucuresti si Valea Prahovei, pe care intentionam sa o extindem, dar principala problema este ajustarea frecventei. Aceasta va fi disponibila incepand din aprilie 2014, asa ca ne putem astepta ca din acel moment sa avem o acoperire mai mare.

G.B: Ce ne puteti spune despre noile device-uri? Ati adus deja cateva modele interesante pe piata. Ar trebui sa ne asteptam anul acesta si la alte produse care sa suporte reteaua LTE?

J.D: Da, vom lansa tot mai multe. Probabil in al doilea trimestru al acestui an, dispozitivele vor suporta si 4G. Dar mie mi se pare ca, in prezent, 4G-ul se adreseaza in special tabletelor si suntem foarte mandri ca am reusit sa introducem tehnologia LTE pe device-urile Apple, pentru ca suntem de parere ca oferim niste servicii de calitate.

G.B: Deja aveti intelegeri incheiate pentru iPad si iPad Mini.

J.D: Da, este vorba de generatia 4 de la Apple, iPad Mini si iPad 4 cu ecran Retina.

G.B: Banuiti care este urmatoarea intrebare?

J.D: Cand apare urmatorul produs?

G.B: Cand apare urmatorul iPhone, care sa suporte LTE?

J.D: Dumneavoastra stiti mai bine decat mine, deoarece, ca intotdeauna, noi suntem ultimii care aflam.

G.B: Mai este si altceva ce consumatorii romani ar trebui sa afle?

J.D: Cred ca unul dintre trendurile pe care le-am vazut la acest Congres din Barcelona este o viteza tot mai mare in retea, dar si o nevoie crescuta pentru device-uri cu ecrane mai mari, ca sa putem urmari mai usor videoclipurile. Am mai observat o preocupare in privinta consumului de energie si a bateriei, penru ca fiecare isi doreste o eficienta sporita, ceea ce este important si pentru noi. Iar in privinta retelei, cea mai importanta directie este cea a folosirii tehnologiei LTE.

G.B: Va veti orienta catre producatorii care vizeaza pietele in curs de dezvoltare, creand modele mai eficiente, din punct de vedere al costurilor, cum ar fi Nokia si companiile din China?

J.D: Dupa cum stiti, am inceput anul trecut sa introducem smarphone-uri pentru entry level, pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de oameni sa se bucure de aceasta experienta. Vom continua sa facem acest lucru, in principal prin intermediul partenerilor nostri din China, Coreea de Sud sau cei de la Nokia, pentru a aduce cat mai multe modele de smartphone-uri.

G.B: Ultima intrebare: Ce parere aveti despre tehnologia dual-sim? Sunteti de acord cu folosirea ei in reteaua dumneavoastra?

J.D: Da, oferim suport pentru asta si in magazinele noastre. Nu credem ca reprezinta cea mai buna experienta, dar, avand in vedere ca exista cerere pe piata, oferim si noi doua modele in magazinele noastre.

G.B: Ce v-a placut cel mai mult in cadrul congresului?

J.D: Nu stiu daca pot spune ca mi-a placut, dar tabletele cu ecran mare, care vor suporta tehnologia lineara au reprezentat o surpriza. Tabletele sunt prezentate ca o cale de mijloc intre calculatoare si smartphone-uri, iar acum s-au acoperit aproape toate nisele. Telefoanele au inceput sa aiba ecrane de 6 inch si tabletele de 7 inch. Asa ca acum exista o continuitate. Doar marimea difera, dar poti urmari acelasi continut pe orice dispozitiv.

G.B: Imi puteti arata telefonul dumneavoastra?

J.D: Care din ele?

G.B: Cate telefoane aveti si de la ce branduri?

J.D: La mine am doua telefoane, dar mai am inca doua in bagaj.

G.B: Deci aveti patru telefoane.

J.D: Primul telefon este noul model de BlackBerry. Vestea buna este ca ieri am anuntat lansarea unui program in Romania denumit Smartphone Tester, prin care vrem sa primim un feedback cat mai rapid. In trei ore am avut mai mult de 2.000 de cereri de la oameni care vor sa faca parte din acest program.

G.B: Deci aveti noul BlackBerry Z10…

J.D: Da, si Samsung Galaxy Note II.

G.B: Ce altceva? Aveti un iPhone?

J.D: Nu, nu am un iPhone. Am un Sony si un LG.

G.B: Un Sony Xperia ?

J.D: Da. Si Un LG Optimus .

G.B: Deci va plac smartphone-urile?

J.D: Este jobul meu.

G.B: Aveti un job frumos.

J.D: Multumesc.

G.B: Dar despre noul Samsung Galaxy S4 stiti ceva?

J.D: Nu, nu inca.

G.B: OK, multumesc.

J.D: Multumesc si eu.

Mobile World Congress 2013, cel mai important targ dedicat telefoanelor, s-a desfasurat intre 25 si 28 februarie, la Barcelona, Spania.