Oameni de afaceri sau de televiziune, fosti si actuali primari, dar mai ales demnitari ai statului, cu totii au pus deoparte cate ceva pentru zile negre. Oricare va ajunge presedinte ar trebui sa stie ca, de la Cotroceni, nu poate sa faca afaceri, iar salariul lunar ajunge la 1.500 de euro.

Potrivit declaratiei de avere depusa la Biroul Electoral Central, candidatul Victor Ponta si sotia sa Daciana nu-si fac griji pentru ziua de maine. Fost procuror si avocat, actualul premier are un cont de 53 de mii de euro si patru proprietati: trei apartamente in Bucuresti si o casa in Gorj. Foloseste o masina a SPP-ului, dar in garaj are doua autoturisme cumparate in 2012 si in 2013.

Averea familiei Ponta este mai mare, insa, daca ne uitam si in declaratia Dacianei Sarbu. Cu venituri de patru ori mai mari decat ale sotului in 2013, europarlamentarul are pe numele sau doua case de vacanta in Prahova si un apartament in Bucuresti. De asemenea, sotia premierului mai declara o masina, dar si conturi de 228 de mii de euro.

Investitia in imobile a fost si pasiunea primarului de la Sibiu, Klaus Iohannis. Candidatul PNL la presedintie a cumparat, din salariul sau si al sotiei - profesoara de engleza -, dar si din meditatii, trei apartamente si trei case, toate la Sibiu. Iohannis nu are masina, dar are in conturi 13.500 de euro, 9.000 de dolari si 91 de mii de lei.

Fost premier si om de afaceri, Calin Popescu Tariceanu a avut ce scrie in declaratia de avere, chiar daca a trecut prin mai multe divorturi. Are trei apartamente in Bucuresti, unul la Constanta si o casa de 455 de metri patrati in Ilfov. Pasionat de masini, Tariceanu are in garaj cinci masini de colectie, din anii '50 - '60, dar si o motocicleta, iar caseta cu bijuterii a familiei este evaluata la 60 de mii de euro. Fostul prim-ministru are 380 de mii de euro in conturi si peste 350 de mii de recuperat de la cateva firme si prieteni.

Dupa ce a divortat de Dorin Cocos si a facut partajul, Elena Udrea a ramas cu sase terenuri in Capitala cu suprafata totala de 13 mii de metri patrati. Liderul PMP a cumparat anul acesta 42 de hectare de teren agricol la Calarasi, langa mosia de la Nana a lui Traian Basescu. In declaratia de avere a mai trecut un apartament in Bucuresti, doua masini, bijuterii evaluate la 100 de mii de euro si conturi de un milion de lei si 85 de mii de euro. Udrea a investit si peste 1,2 milioane de euro in trei societati comerciale.

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, detine trei apartamente in Bucuresti si doua case: una in Constanta si cealalta la Corbeanca. Are o masina fabricata in 2002, 60 de mii de euro in conturi, dar si un credit de 40 de mii de euro.

Fostul sef al SIE Teodor Melescanu - intrat si el in cursa pentru Cotroceni - a declarat un apartament si o casa de 580 de metri patrati in Ilfov. Melescanu este colectionar de ceasuri de lux, pe care le-a evaluat la 15 mii de euro, iar in cont are aproximativ 20.000 de euro.

Liderul UDMR detine impreuna cu sotia doua case la Harghita si la Cluj, 3 terenuri intravilane si o masina din 2004. Kelemen Hunor are in contul personal aproximativ 120 de mii de euro, iar pe numele sotiei 38 de mii de lei.

Fostul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor, aflat la a cincea tentativa de a ajunge presedintele Romaniei, declara pe propria raspundere ca nu are cladiri, terenuri si conturi bancare. Singura sa avutie, pe care o considera "inestimabila", este colectia de autografe celebre si obiecte care au apartinut unor personalitati istorice.

Iar fostul sau coleg de la PRM, Gheorghe Funar, candidat independent la presedintie, are un apartament si o casa de vacanta, ambele la Cluj. Impreuna cu sotia sa, Funar a economisit 228 de mii de lei si 23 de mii de euro, bani pe care i-a depus la banca.

Dan Diaconescu sustine, in declaratia de avere, ca nu are casa. Detine insa terenuri in Bucuresti si Arges, mai multe spatii comerciale si bijuterii de aproape jumatate de milion de euro. Omul de televiziune care vrea sa ajunga presedinte sustine ca are credite de aproape 3 milioane de euro. In declaratia de avere oficiala, Diaconescu nu face referiri la iahtul, avionul sau Rols Royce-ul cu care s-a afisat public.

William Branza detine, potrivit declaratiei sale, un apartament la Campina, doua spatii comerciale si 31 de mii de euro in conturi. Are insa si datorii la banci, de 650 de mii de euro.

Mai putin cunoscut, candidatul Zsolt Szilagyi a fost in trecut asistent la Bruxelles, la Parlamentul European. A trecut in declaratia de avere sase terenuri la Oradea, un apartament si trei case si doua masini.

Iar Constantin Rotaru anunta ca este proprietarul a 3 apartamente: unul in Valcea si doua la Bucuresti.

Oficial, cel mai sarac dintre candidati se declara a fi reprezentantul Prodemo la presedintie, Mirel Amaritei, care nu casa, masina sau conturi bancare.

Toate cele 14 declaratii de avere vor fi verificate de Agentia Nationala de Integritate.