"Guvernul si-a semnalat angajamentul fata de transparenta decizionala. Ar trebui sa progreseze in realizarea de consultari transparente pentru toate schimbarile legislative preconizate. Consultarile de substanta vor duce la un echilibru intre nevoile bugetare pe termen scurt si masurile de protectie sociala pe de o parte, si obiectivul central de a asigura conditii pentru investitiile de care Romania are nevoie pentru a avea o crestere economica sustenabila", a spus Klemm. 

Potrivit acestuia, investitorii vor fi reticenti sa investeasca sau sa-si extinda investitiile daca nu simt ca vocea lor este ascultata si ca, in luarea deciziilor, Guvernul si Parlamentul iau in considerare efectul deciziilor lor asupra investitiilor. 

"Reforme sunt posibile in economiile tuturor tarilor, iar Romania nu face exceptie. Ea are nevoie de reforme structurale, puse in aplicare ferm si simplu, reforme care vor spori participarea pe piata muncii, vor reduce barierele legislative, vor incuraja dezvoltarea antreprenoriatului si vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competitie internationala si investitii sporite. Aceste reforme includ imbunatatirea infrastructurii, sporirea capacitatii tehnice si administrative a administratiei fiscale si publice si privatizarea companiilor de stat prin oferte publice initiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult necesara crestere economica sustenabila si oportunitati crescute pentru toti romanii", a mai afirmat ambasadorul SUA.

Romania trebuie sa rupa cercul influentei politice asupra deciziilor economice, a mai declarat, marti, ambasadorul SUA in Romania.

"In anul 2016 vor avea loc doua serii de alegeri. Acesta ar putea fi si un an hotarator pentru Romania. Fac apel la liderii romani sa dea un exemplu pentru viitor: sa lase la o parte preocuparile politice pe termen scurt si sa se concentreze asupra binelui tarii pe termen lung in adoptarea de legislatie noua sau revizuirea legislatiei existente; sa inceteze sa se amestece in administrarea companiilor de stat in scopul obtinerii de beneficii politice si sa le permita acestora sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel incat toti romanii sa se bucure de efectele benefice", a afirmat el, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru ca securitatea, democratia si prosperitatea sa se dezvolte pe termen lung, Guvernul si Parlamentul trebuie sa continue reformele menite sa garanteze dezvoltarea sustenabila si maturizarea statului de drept. 

"Asigurarea si mentinerea increderii investitorilor sunt esentiale pentru atragerea de noi investitii si extinderea celor existente. Pentru ca acest lucru sa se realizeze, statul trebuie sa se dovedeasca un partener de incredere pentru toti investitorii, atat in ce priveste politicile elaborate, cat si in tratamentul acordat companiilor. Dat fiind faptul ca regimul sau de reglementare nu este inca unul coerent, bazat pe o viziune pe termen lung, Romania trebuie sa raspunda la aceasta provocare adoptand si punand in aplicare transparent, previzibil si stabil reglementarile sale. Imbunatatirea si angajamentul continuu fata de organizarea de consultari cu toti partenerii de dialog ar fi benefice tuturor", a mai spus Klemm.

Ponta: Sunt de acord cu ce a spus ambasadorul SUA, anul viitor nu ma ocup de campanii electorale

Premierul Victor Ponta a afirmat ca raspuns la declaratiile ambasadorului SUA ca anul viitor nu se va ocupa de campanii electorale, ci de guvernare. 

"Am vazut exact ce a zis domnul ambasador si sunt cu totul de acord. Eu anul viitor nu ma ocup de campanii electorale, eu ma ocup doar de guvernare, exact cum a spus domnul ambasador si este un lucru foarte bun", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.