Traian Basescu a declarat, la Iasi, unde s-a intalnit cu omologul sau moldovean, ca in urma discutiilor avute cu acesta s-a despins concluzia ca, dincolo de ingrijorare, trebuie luate si masuri care sa previna "evenimente precum cele petrecute intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state, in mod deosebit asupre Republicii Moldova", scrie Mediafax.

"Solutia pentru garantarea securitatii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Nu exista solutie mai buna decat integrarea in UE", a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca, in calitatea sa de reprezentant al unui stat care se afla in Uniunea Europeana, intelege foarte bine neajunsul faptului ca Republica Moldova a fost invitata sa semneze acordul de asociere si acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp in care ar putea deveni membra a Uniunii Europene.

"I-am promis domnului presedinte Timofti ca voi sustine ca, in cel mai scurt timp, Republica Moldova sa primeasca un astfel de orizont, o perspectiva europeana garantata", a spus presedintele Traian Basescu.

El a afirmat ca aceasta a fost si slabiciunea Ucrainei, faptul ca i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectiva privind aderarea la UE, in raport cu oferta facuta de Moscova, care invita imediat la intrare in Uniunea Euroasiatica.

"In timp ce, pe de o parte, este o oferta ferma, precisa, cu termene, Uniunea Europeana a fost ezitanta si mi-am asumat ca la urmatorul Consiliu sa ridic din nou aceasta problema", a spus Traian Basescu, precizand ca, inca inainte de Vilnius, Romania, Polonia, tarile baltice au cerut inscrierea unei perspective europene in documentele propuse spre parafare Republicii Moldova si Ucrainei.

Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca, poate acum, dupa evenimentele petrecute in regiune, "devenim mai pragmatici putin, noi, cei care suntem in Uniunea Europeana".

Basescu a mai spus ca intalnirea cu presedintele Republicii Moldova vine intr-un moment nu foarte fericit al regiunii, in care Federatia Rusa, in "stilul istoric care a consacrat-o", a anexat un teritoriu al unui stat suveran si independent - Ucraina.

"Un astfel de eveniment nu poate decat sa creeze ingrijorare pentru tarile din regiune, indiferent daca ele sunt tari membre UE sau NATO. Securitatea regionala este la fel de importanta pentru un stat ca Republica Moldova ca si un stat ca Romania", a adaugat Basescu.